Télikert, téli kert

A télikert építésével otthonunk lakóterületét egy olyan helységgel bővíthetjük ki, mely nagyon hamar az összes családtag vagy barát kedvence lehet. Otthont adhat családi eseményeknek vagy étkezéseknek, használhatjuk pihenésre vagy munkára egyaránt, növényeink téli, vagy egész éves tárolására. Segítségükkel akár a medencénket vagy jacuzzinkat is lefedhetjük, ennek köszönhetően akár az év teljes időszakában is élvezhetjük ezeknek előnyeit.

Milyen anyagból lehet télikertet készíteni:

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

A télikert egy olyan része otthonunknak ahol a természet közelségét az otthon melegéből való kilépés nélkül élvezhetjük, télen és nyáron egyaránt. Szerepe hasonló a teraszokéhoz, viszont a terasz használhatóságát nagyban korlátozhatja az időjárás. Igazából inkább csak nyáron tudjuk őket kihasználni, de esős vagy szeles időben, valamint tájolásától függően az erős napsütés is befolyásolhatja az itt eltöltött időnk minőségét. Mindeközben a terasz folyamatosan porosodik, áztathatja a hó vagy az eső, valamint a szél is folyamatosan éri.

Télikert építése

Télikert építés rövid határidővel

A télikert segítségével akár a legzordabb időjárásban is a természethez közel érezhetjük magunkat. Akár hóesés közben is kényelmesen étkezhetünk vagy kávézhatunk télikertünkben, anélkül hogy bármit is megéreznénk a külvilágból. Mivel a télikert jelentős részét üvegfelület borítja, így hatalmas mennyiségű természetes fény jut be, melynek élettani hatása vitathatatlan.

A télikertek profilszerkezete valamint üvegfelületei hőszigeteltek, ennek köszönhetően a helység ellátható fűtéssel és légkondicionáló berendezéssel egyaránt, megfelelő világítással ellátva pedig akár az éjszaka közepén is használható a télikertünk.

A télikertek kialakításának többféle módja is létezik. A leggyakrabban az épülethez tartozó, már meglévő terasz beépítésével láthatjuk el otthonunkat télikerttel. Ilyenkor a terasz mérete határozza meg a télikertünk belső terét. Ha otthonunk nem rendelkezik terasszal, vagy pedig annak kis mérete vagy rossz tájolása, esetleg egyéb okok miatt nem szeretnénk beépíteni, akkor természetesen az épület mellé egy kőműves által elkészített alapozást követően bárhova felépíthetők, akár különálló épületként is az ingatlan bármelyik arra alkalmas területén.

Miután megszületett a döntés a télikert helyéről, akkor következő lépésként azt kell eldöntenünk, hogy milyen alapanyagból szeretnénk felépíteni. Télikertek készülhetnek műanyagból, különböző fa fajtákból, valamint alumíniumból egyaránt. Bármelyik alapanyag felhasználásával tökéletes eredményt érhetünk el, ezért a döntésünk általában ízlésünk és pénztárcánk függvénye.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Műanyag télikertek

A műanyag télikertek kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően rendkívül népszerűek. Alapanyaguk pvc, mely egy tartós és kemény műanyag, amely ellenáll az erős UV sugárzásnak és nincs rá hatással a nedvesség vagy a pára.

Nagyon hosszú élettartammal rendelkezik, felületkezelést vagy festést nem igényel. Karbantartásuk és tisztántartásuk gyerekjáték, melyhez nincs szükség nagy erőfeszítésre. Általában fehér színnel rendelkeznek, de bevonhatóak fa hatású fóliával, ennek köszönhetően természetesebb hatás érhető el.

Fából készült télikertek

Télikertek építése országosan

Télikert építés országosan

A fából készült télikertek népszerűsége töretlen a természetes alapanyagokat kedvelők számára. Mintájuknak és erezetüknek köszönhetően egyedi szépséget árasztanak, mellyel még közelebb kerülünk a természethez, ezek általában lucfenyőből, vörös fenyőből vagy borovi fenyőből épülnek.

A cégünk által épített fa télikertek jelentős része borovi fenyőből készül, amely egy nagyon tartós faanyag. Kültéri és beltéri használatra egyaránt kiváló alapanyagnak számít ezért a télikertek, nyílászárók és bútorok mellett gyakran használják vasúti talpfaként is.

Az időjárás hatásainak nagyon hosszú időn át képes ellenállni, hatalmas színválaszték áll rendelkezésünkre, melynek köszönhetően a télikertünket könnyen harmonizálhatjuk az épülettel és környezetével. Felületkezelésüknek köszönhetően pedig ellenállóak a nedvességgel, valamint a faanyagot károsító gombákkal és rovarokkal szemben.

A télikertek rétegragasztott, hossztoldott vagy toldás mentes faanyagból egyaránt elkészíthetőek, utóbbi viszont jelentősen magasabb árral rendelkezik. A rétegragasztásnak köszönhetően már a vetemedés sem okoz problémát, ezért nem kell amiatt aggódnunk, hogy a faanyag a páratartalom változásának hatására eldeformálódna.

Ennek eléréséhez gyártáskor három léc kerül összeragasztásra, egymásra ellentétes száliránnyal.
Felületkezelésüket 7-8 évente megújítva a fából készült télikertek szinte örök ideig megőrzik szépségük, minőségüket.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Alumínium télikertek

Télikertünk a fa és a műanyag mellett alumínium szerkezetből is elkészíthető. Az alumínium télikertek a legnagyobb igénybevételnek is ellenállnak, valamint a legmagasabb igényeket is képesek kiszolgálni. Merev és szilárd, kiváló teherviselő képességgel rendelkezik, sem időjárás sem az intenzív használat nem tesz benne kárt.

Az alumínium profilok keskenyebb tokszerkezetének köszönhetően nagyobb üvegfelületet érhetünk el használatukkal, tágasabb érzést keltve télikertünk belsejében. Az alumínium télikertek bármilyen színnel elláthatóak. Habár áruk magasabb a többi alapanyagénál, az alumínium télikertek a luxust és a modern eleganciát képviselik, kompromisszumok nélkül.

A télikert nyílászárói

A télikertünk sokféle feladatot képes ellátni, legyen az növényeink tárolása, családi étkezések vagy pihenések helyszíne. Tervezéskor érdemes ezt figyelembe venni, és ennek megfelelően kialakítani télikertünket. A megfelelő szellőzés biztosítása érdekében legalább két nyílászáróra szükség van, ebből az egyik lehet a télikert kertre néző bejárata is. A rendszeres szellőztetéssel a helység friss levegővel való ellátása mellett megelőzhetjük a penész kialakulását is.

A télikert a legtöbb esetben két bejárati ajtóval van ellátva, az egyik segítségével könnyedén a kijuthatunk otthonunkból a télikertünkbe, a másikon pedig az udvarra vagy kertbe juthatunk el. Ilyen esetben a kertre nyíló bejárati ajtónak mindenképpen zárhatónak kell lennie.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Télikertünket elláthatjuk a hagyományosan nyíló ajtókon kívül bukó-nyíló ajtókkal, valamint egy illetve kétszárnyas tolóajtókkal egyaránt. A tolóajtó modern és praktikus, nagyon kis helyet igényel a használata. Ellátható átmenő kilinccsel és zárral, ezért kívülről is nyitható illetve zárható. A tolóajtók bukó funkcióval is el vannak látva, amelynek köszönhetően az ajtó nyitása nélkül is könnyedén szellőztethetjük a helységet.

A bejáratokat leszámítva a télikert akár összes többi függőleges üvegfelülete kialakítható ablakként. Az elegendő levegőcsere biztosításához természetesen nem szükséges hogy minden üvegfelület nyitható legyen, de segítségükkel télikertünket nagyon könnyen variálhatjuk, nem kell aggódnunk amiatt, hogy egy-egy ablak kinyitásával esetleg akadályoznánk a télikerten belüli közlekedést.

Még több helyet spórolhatunk a tolóablakok alkalmazásával, ezek oldalirányban nyithatóak valamint bukó funkcióval is el vannak látva. A tolóajtók és ablakok mellett nagyon előnyösek lehetnek a harmonika rendszerű ajtók, amelyeknek köszönhetően néhány mozdulattal teljes oldalakat nyithatunk meg, vagy zárhatjuk be amennyiben az időjárás megromlik.

A télikert tetőszerkezete

Tolóajtós télikert

Tolóajtóval ellátott télikert

A télikertek tetőszerkezete többféle megoldással is elkészíthető, a zsindelytetők használatával a télikertek legnagyobb előnye elvész, mely a nagy mennyiségű természetes fény biztosítása. Manapság szinte minden télikert fényáteresztő tetőszerkezettel van ellátva.

A tető készülhet biztonsági üvegtáblákból, ez a megoldás rengeteg fényt enged a télikertünkbe, valamint csodálatos kilátást tesz lehetővé, ám ez könnyen túl is melegítheti a helységet, ezért fényvédő vagy fényvisszaverő fóliával kell őket ellátni, ami csökkenti az üvegházhatás kialakulásának esélyét. Üvegtető alkalmazásakor érdemes további árnyékolással, például ponyvával is ellátni a tetőt.

A biztonsági üvegből készített tetőszerkezet súlya miatt nagyobb teherbírású elemeket kell használni télkertünk építésekor, ez pedig a költségek növekedéséhez vezethet. Egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a polikarbonát tetőszerkezetek, a víztiszta polikarbonát lemez rengeteg természetes fényt enged át, de létezik opál és bronzszínben is, mely egyedi hangulatot biztosíthat a helységben tartózkodók számára. A polikarbonát nagyon könnyű és tartós anyag, viszont az üreges szerkezete miatt a ráeső csapadék kopogó hangot eredményezhet.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

A télikertek árnyékolása

Télikertünk a nagyméretű üvegfelületeinek köszönhetően tetemes mennyiségű fényt enged be, amely áldásos hatása mellett könnyedén a télikertünk túlmelegedését okozhatja. A hőséget az ember csak rövid ideig képes elviselni, ezért a maximális komfortérzetünk biztosításához mindenképpen érdemes gondoskodnunk télikertünk tetőszerkezetének és oldalfalainak megfelelő árnyékolásáról. Ehhez többféle megoldás áll rendelkezésünkre.

A télikert tető árnyékolása

Télikert toló-bukó nyílászáróval

Toló-bukó ablak felhasználása télikertek építésére

A télikert tetőszerkezetét megoldhatjuk napellenző szövet beépítésével, melyet motorral vagy távirányító segítéségével használhatunk, mivel méretre készül így a teljes tetőszerkezetet lefedi. A fény egy részét átengedi, de megakadályozza a hogy a tűző nap túlságosan megemelje a hőmérsékletet.

A tető árnyékolása már minimális dőlésszög esetében is megoldható redőny segítségével. Az alumíniumból készült redőny a tető fölött kerül beépítésre, motoros meghajtással rendelkezik, akár távirányítóval is szabályozható, hogy mennyire szeretnénk leengedni, ezáltal kényelmesen, egy fotelból ülve is szabályozhatjuk a tetőn beáramló fény mennyiségét. Az árnyékoló szövethez képest alacsonyabb költséggel alkalmazható.

A télikert oldalainak árnyékolása

A télikertünk oldalsó falain található üvegfelületek árnyékolására több eszköz is a rendelkezésünkre áll. A legjobb árfekvéssel a belső reluxa rendelkezik mely könnyen működtethető, segítségével csökkenthetjük, illetve igény szerint szinte teljesen kizárhatjuk a beáramló természetes fény mennyiségét. A reluxa mellett lehetőségünk van télikertünk belső terében a szalagfüggönyök használatára is.

Műanyag vagy alumínium redőny felszerelésével a hőszigetelt üvegfelület külső oldalát is megvédhetjük a napfénytől, ezért sokkal hatásosabb a belső oldalra szerelt árnyékolóknál. Az alumínium redőny a tetőknél használtakhoz hasonlóan motorizálható és akár távirányítóval is működtethető.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Rovarháló használata

Az itt eltöltött idő nagyon kellemes és pihentető tud lenni, a beépített nyílászáróink segítségével könnyedén szellőztethetünk télikertünkben. Azonban a zavartalan pihenésünket sajnos könnyedén megzavarhatják a nyitott ablakon vagy ajtón bejutó szúnyogok, legyek vagy egyéb bosszantó rovarok. Ezek távol tartását a nyílászárókra felszerelt rovarháló segítségével könnyedén megoldhatjuk.

A télikert befelé nyíló bejárati ajtaját kiegészíthetjük egy ellentétes irányba nyíló rovarhálós ajtóval, a nyitható üvegfelületeket pedig fix vagy mobil hálóval látjuk el. Az utóbbi szükség esetén a redőnyökhöz hasonlóan felhúzható, mikor nincs rá szükségünk.

A régi, színes műanyagból készült szúnyogháló helyett ma már üvegszálas anyagból készített rovarhálókat alkalmaznak. Ezek élettartama sokkal nagyobb, nem fakul ki a napfény hatására, valamint jelentősen több fényt képes átengedni. Használat közben zavartalan kilátást biztosít számunkra, valamint a külvilág színeit sem torzítja el, kívülről is szinte csak közelről vehető észre.

Télikert kapcsolat

Profixig Team Kft.

Télikert bemutatótermünk címe: Budapest, IX.kerület, Márton u 35B Előzetes bejelentkezés a bemutatóterembe az alábbi telefonszámon lehetséges: Tel:+36(20)5130668 Szikszó, Miskolci út 46 E-mail: [email protected] Bankszámlaszám: 10403002-50526585-75491002 Adószám: 23381098-2-05
Termékeink
 • előtető
 • nyitott terasz
 • medencefedés
 • teraszbeépítés, terasz építés
 • függönyfal
 • üvegház
 • teraszok készítése fából
 • kocsibeálló
 • redőny
 • fa télikert
 • télikert árnyékolás
 • reluxa