Bejegyzés a ‘Műanyag télikert’ kategóriában

A télikert bármilyen családi ház kiváló kiegészítője lehet, főként a sokoldalú felhasználása miatt. A régebbi télikertek feladata kizárólag az időjárásra érzékeny növények védelmére és tárolására szolgált, ezt a luxust pedig a csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. A mai modern télikertek ezzel szemben számos feladatra alkalmasak, akár külön épületként, akár otthonunk kibővítéseként. Elkészítésük a megszokott fa mellett műanyag, valamint alumínium télikertek építését is lehetővé teszi. Ezek közül a fa szerkezetű télikert a leggyakoribb, elsősorban a természetes külsejének köszönhetően.

Fa szerkezetű télikert típusai

A télikerteknek több típusa is létezik, így kialakítása során több lehetőségünk is van kiválasztani a számunkra, valamint az ingatlanunk számára megfelelőt. A modern télikertek a legnagyobb számban közvetlenül az épület mellé kerülnek elhelyezésre, sok esetben egy ajtó vezet a nappaliból a télikertbe. Ezek általában egy meglévő terasz átalakításával, beépítésével készülnek, így méretben is ahhoz igazodnak. Amennyiben a meglévő terasz fekvése vagy mérete nem ideális, abban az esetben külön alap építésével nagyobb méretű télikert is építhető a ház ideális pontja mellé. A télikertek egyik falát ezekben az esetekben az épület biztosítja, de akár nappalival közös légterű télikert is kialakítható

Léteznek különálló télikertek is, melyek önálló épületként látják el feladatukat. Ezeknél az épületeknél mind a négy oldalt a télikert anyaga alkotja, mivel nincs hozzáépítve egy másik épülethez. A különálló télikertek egyik előnye, hogy szinte bármilyen méretű, formájú vagy tájolású szerkezetet építhetünk, nem kell igazodni a lakóépülethez. Kiváló választás lehet például az udvaron elhelyezett jacuzzink vagy medencék köré építve, melyek használatára kevésbé lesz majd hatással az időjárás.

Fa szerkezetű télikert alapanyaga

A télikertek építéséhez többféle alapanyag is használható, de a legtermészetesebb hatás a fa szerkezetű télikert építésével érhető el. A tartósság és a masszív felépítés kiemelten fontos, így olyan faanyagot kell választani, melyek tartósan ellenállnak az időjárás hatásaival szemben. A borovi fenyő az épület szerkezetéhez ideális választás lehet, mivel kültéri és beltéri szerkezetek számára egyaránt kiváló választás.

Télikert szerkezetéhez használt alapanyag

A borovi fenyő sokoldalúan felhasználható, könnyen megmunkálható, valamint az időjárás hatásaival szemben ellenálló fafajta. A bútorgyártástól kezdve a vasúti talpfákig, valamint más kültéri épületek esetében is gyakran használt fajtának számít. Mivel a télikert szerkezete és felülete folyamatosan ki lesz téve az időjárásnak, így nagyon fontos a megfelelő alapanyag, valamint a felületek védelme.

A borovi fenyő ellenálló képessége a megfelelő felületkezeléssel még tovább növelhető. A felületek védelmével, festésével megóvhatjuk a felületük és szerkezetük épségét, így akár több évtizeden át tartó szerkezetet kapunk. A borovi fenyőből készült szerkezeti elemek mellett természetes a télikert elengedhetetlen részét képezi a megfelelő üvegezés is.

Üvegezés

A télikertek egyedi hangulatát a nagyméretű üvegtáblák adják meg, melyek egyszerre engedik látni a környezetet, valamint meg is védik a bent tartózkodókat. A télikertek esetében a hőszigetelés kiemelt fontosságú, ezért általában a rossz időjárás ellenére is kellemes idő van odabent. A hatékony hőszigetelésnek köszönhetően egy télikert belsejében akár fűtést is kialakíthatunk, ez pedig gazdaságosan használható.

Egy időjárástól védett, megfelelő hőszigetelésű és fűtött helység, melyet nagyméretű üvegtáblák alkotnak, kiváló helyet biztosíthat szinte bármilyen tevékenységhez. A télikertek üvegezését hőszigetelt üvegtáblák biztosítják. A kétrétegű, gázzal töltött üvegezés hatékony hő és hangszigetelést biztosít a fa szerkezetű télikert számára.

Nyílászárók

A télikertek esetében a lakóépülethez hasonlóan szükség van megfelelően elhelyezett nyílászárókra a hatékony működéshez. A jó szellőztethetőséghez legalább két nyílászáró szükséges, melyekből az egyik akár a télikert bejárati ajtója is lehet. A télikert építése során lehetőségünk van akár az összes üvegfelület nyitható kialakítására is, amennyiben igény van rá, ám általában két-három nyitható ablak vagy ajtó tökéletes szellőzést biztosít a helység számára.

A télikerteket ma már nem csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, emellett pedig a feladatkörük is kisebb nagyobb mértékben megváltozott. Használatuk régebben kizárólag az időjárásra a vagy az aktuális évszakra érzékeny növények tárolására, gondozására korlátozódott. A mai modern télikerteknél már inkább a lakórész megnövelése, vagy egy új helység kialakítása a cél. Ez a helység sokféleképpen hasznosítható, ellátható elektromossággal, valamint akár fűthető is a téli évszakokban. Építésükhöz többféle alapanyag is rendelkezésre áll, melyek főként tartósságukban és megjelenésükben térnek el egymástól.

A télikertek belső elrendezése

Az épület mellett létesített télikertek mérete általában az elhelyezkedésétől függ. Érdemes az építés előtt végiggondolni, hogy milyen feladatot fog ellátni a helység, és ennek megfelelően méretezni őket.

A kisebb méretű télikertek is kiváló helyet biztosítanak egy pihenőhelység létrehozásához, melyekhez elegendő egy kényelmes szék vagy fotel, valamint egy kis asztal elhelyezése. A belső kialakításnál mindenképp vegyük figyelembe, hogy a télikert bejárata könnyen hozzáférhető legyen a berendezés után is. Amennyiben a méretük és az elrendezésük lehetővé teszi, egy kényelmes kis dolgozószoba is kialakítható a télikertben.

Ha megfelelő méretekkel rendelkezik, a télikert tökéletes helyszíne lehet egy étkező helységnek is. A méretezésüknél figyelembe kell venni az asztal méretét, valamint a székek számát. A rendelkezésünkre álló hely meghatározásánál a nyitott ablakokat is figyelembe kell venni, máskülönben nehézkes lenne a közlekedés a székek közt.

A télikertek eredeti feladatkörükben is kiválóan alkalmazhatóak mérettől függetlenül. A kedvenc szobanövényeink, vagy a haszonnövényeink palántái számára kiváló védett hely alakítható ki. Az itt elhelyezett növények védelmet kapnak a hidegtől, de a nagyméretű üvegfelületek több mint elegendő napfényt engednek át a növények számára.

A terasz beépítésével nyert télikertek esetén maga a terasz mérete a meghatározó, melyet a berendezéskor figyelembe kell majd venni. Nagyobb méretű teraszok esetében a lehetőségek száma is megnő, így még több feladatra alkalmas a télikertünk.

Ha van otthonunk úszómedencénk vagy jacuzzink, akkor a télikertek segítségével kiváló helységet alakíthatunk ki számukra. Ezzel jelentősen kitolhatjuk a használatukat, fűtéssel ellátva akár egész évben is használhatjuk őket. Ezeknek a télikerteknek a minimum méreteit a medence határozza meg, ezen felül még a zavartalan közlekedést, valamint az egyéb bútorok vagy székek helyét is figyelembe kell venni.

A télikertek szellőztetése az épület többi helységéhez hasonlóan kiemelten fontos. A friss levegő nem csak a jó közérzetünk, hanem az egészségünk egyik feltétele is. A télikert kialakítása során fontos a helységet könnyedén, valamint gyorsan szellőztethessük, így a rossz és állott levegő mellett a páratartalmat is alacsonyan tarthatjuk. A télikertek üvegfelületei a napsütés hatására könnyedén felmelegítik a helységet, ám a nyári melegben igazi forróság is kialakulhat odabent. Ennek elkerülése érdekében ajánlott a rendszeres szellőztetés, vagy akár az ablakok és ajtók tartós nyitva tartása.

Miért fontos a télikertek szellőztetése

A friss levegő fontos szerepet játszik életünkben, akárhol is tartózkodunk éppen. A télikertek a pihenés és a nyugalom szigetét tölti be otthonunkban, ezt a feladatot nehéz lenne úgy ellátni, ha odabent dohos, állott levegő van. Ilyen környezetben nem csak rosszul éreznénk magunkat rövid időn belül, de nem is túl egészséges a bent tartózkodás.

A modern télikertek, készüljenek azok fából, műanyagból, vagy akár fémből, nagyon jó hőszigetelő képességgel kerülnek megépítésre. Az építés során az összes alapanyag, a nyílászárók, a külső szerkezeti elemek, illetve a tető is jól szigetelő anyagokból készül, annak érdekében, hogy akár télen is használható legyen a helység.

A régebbi nyílászárók nem zártak tökéletesen, az apró hézagokon keresztül a levegő gond nélkül áramlott ki és be, kellemetlen huzatot okozva, ám emellett folyamatos szellőztetést is biztosított a helységek számára. Ennek köszönhetően ezekben az épületekben ritkábban is elegendő volt szellőztetni. Amikor a régi nyílászárókat ezekben a helységekben nagyon jól szigetelő és záródó ablakokra és ajtókra cserélték, gyakran elkezdtek penészedni a falak, valamint a levegő is hamar elhasználódott. A télikertek esetében ugyanez a helyzet áll fent, így a modern nyílászárókkal felszerelt helységekhez hasonlóan itt is szükséges a rendszeres és kiadós szellőztetés.

A hőszigetelt üvegezés feladata, hogy lecsökkentse a helységben az üvegfelületeken elveszített hő mennyiségét, viszont a napsugarak jelentős részét átengedje. Ez a hideg évszakokban nagyon előnyös lehet, nyáron viszont válaszlépésekre van szükség annak érdekében, hogy ne legyünk rosszul a helységben. Az üvegházhatás miatt az üvegen átjutó fény felmelegíti a helyet, így a megfelelő árnyékoló eszközök használata mellett nagyon gyakran kell szellőzetni a télikertünket.

Hogyan biztosítsuk a télikertek szellőzését

A hatékony szellőztetéshez minimum két nyílászáróra van szükség a télikertek esetében. Ez a legtöbb esetben bőven elegendő, ennek eléréséhez egy nyitható ablakra van szükség a bejárati ajtó mellett. A télikertek tervezése során arra is lehetőségünk van, hogy a fix és nyitható üvegtáblák helyett az összes üvegezett elem nyitható legyen. Ennek köszönhetően nemcsak elegendő, de szabadon variálható szellőzés is lehetséges, így ha valamelyik ablak útban van vagy zavaró számunkra, akkor kinyithatunk helyette másikat is.

A télikert hangszigetelő képessége a szerkezeti kialakításának köszönhető. A jó hangszigetelés a zárt télikertek esetében távol tartja, valamint nagymértékben lecsökkenti a kívülről érkező zavaró hangokat. A műanyag, fa valamint alumínium télikertek alapanyaga más és más módon szigeteli a helységet, ám a hatékony eredményhez többrétegű hőszigetelt üvegezésre is szükség van.

Hőszigetelt üvegezés szerepe a télikert hangszigetelésében

Az egyre magasabb energia árak miatt ma minden nyílászárót hőszigetelt üvegezéssel látják el a készítésüknél.  A nyílászárók üvegfelületein hagyományos, egy rétegű üvegezésen keresztül nagy mennyiségű hő távozhat a helységből. Ez főként az ablakok esetében jelent gondot, melyeknek a télikertekhez hasonlóan a szinte teljes felületét üveg borítja.

A hőszigetelt üvegezés alapesetben két üvegrétegből áll össze, egymástól 16 milliméteres távolságban, ezt az összeszerelés során távtartók segítségével érik el. A köztük lévő tér légmentesen kerül lezárásra, miután rossz hővezetésű védőgázzal töltik fel őket.

A kétrétegű üvegezés mellett ma már háromrétegű üvegezés is létezik, ami még hatékonyabb hőszigetelést eredményez. A háromrétegű hőszigetelt üvegezés általában passzívházaknál kerül felhasználásra, de a télikertek esetében is felhasználhatóak használhatóak szükség szerint.

A hagyományos üveg a hangok hatására rezonálhatnak, melyek gyakran akár fel is erősítik a hang erejét. A többrétegű üvegezés útját állja a hangoknak, emellett a rezonálásra is kisebb hajlamot mutat, így a kintről érkező zajok, vagy az utcai forgalom kevésbé lesz hatással az épületben tartózkodókra. A télikert tetőszerkezetét a polikarbonát lemezek mellett edzett üvegből is kialakítjuk, így még tovább javíthatjuk a helység hangszigetelését.

Télikert hangszigetelő képessége borovi fenyő esetében

A fa télikertek esetében a felhasznált faanyag hő és hangszigetelő képessége is nagymértékben befolyásolja a végeredményt. A szerkezethez, valamint a télikertek nyílászárójához használt faanyag többféle vastagságban készülhet. A vastagabb faanyag természetesen jobb hang és hőszigetelését is eredményez. A két vagy háromrétegű üvegezéssel kiegészítve nagymértékben lecsökkenthetjük a helységbe érkező hangok erejét.

Műanyag télikert hangszigetelő képessége

A műanyag télikertek esetében a hő és hangszigetelést a profilok vastagsága mellett belsejében kialakított légkamrák biztosítják. A légkamrákban található levegő nagymértékben javítja a télikert szigetelését, így az épület belső tere kevésbé lesz kitéve a kintről érkező hatásoknak.

A PVC-ből készült profilok másik előnye, hogy az időjárás hatásaival szemben is ellenálló, felületük pedig nem igényel gondozást, valamint festést. Az alapanyaghoz kevert adalékoknak köszönhetően ellenáll majd a felületüket érő erős napsugárzásnak, így nem sárgulnak majd be idő előtt.

Alumínium télikert hangszigetelő képessége

Az alumínium télikertek előállítása ugyan drágább, mint a fából vagy műanyagból készülteké, ám ezért az összegért egy szinte örökéletű szerkezetet kapunk. Az alumínium télikert hangszigetelő képessége az alumínium profilok kialakításának, valamint az alapanyag egyéb tulajdonságainak tudható be. A többrétegű hőszigetelt üvegezéssel, valamint az edzett üvegtetővel a kiváló hő és hangszigetelés biztosítható az alumínium télikertek számára.

A télikert fűtése több módón is kialakítható, az építéshez használt elemek hőszigetelésének köszönhetően a helység fűtése gazdaságosan történik. A télikert a természetes fénynek, valamint a természet közelségének segítségével hasznos és kellemes részét képezi otthonunknak. Szerkezetének túlnyomó részét üveg alkotja, ezért kellemes kilátást és természetes világítást biztosít a bent tartózkodók számára. A hagyományos terasszal ellentétben a télikert nincs kitéve közvetlenül az időjárásnak. A télikert fedett és zárt teret alkot, mely megvédi az itt lévőket a széltől, esőtől, valamint a hidegtől.

Az épület mellett kialakított télikert fűtése

Az épületet mellett felépített szerkezet fűtése többféleképpen is megoldható. A meglévő fűtési rendszerünk bővítésével könnyedén felfűthetjük a helységet, a hőszigetelt alapanyagoknak köszönhetően. Mivel a télikert legalább egy oldala az épülettel közös, így a falakon át leadott hő nagy része is hasznosul a belső térben. A szükséges hőenergia többi részét a radiátorok, valamint a hőszigetelt üvegezés által kialakított üvegházhatás biztosítja a télikert számára.

A hagyományos radiátorok mellett szintén megoldást nyújthat télen a padlóradiátorok használata. Az eszköz az üvegezés előtt kerül beszerelésre a padlóba, melye függőleges légfüggönyt alakít ki. Ennek előnye, hogy a télikertek leghidegebb pontját tartja melegen, ami pedig a hőszigetelt üveg. A fűtés mellett keringeti a belső térben található levegőt is, valamint megakadályozza a pára lecsapódását az üvegen, megőrizve a szabad átlátást az üvegfelületeken.

Kisebb vagy közepes méretű télikertek esetén bármilyen egyéb hordozható fűtő eszközzel is felmelegíthetjük a helységet, amennyiben azok biztonságosan üzemeltethetők.

Nappalival közös légterű télikert fűtése

A nappalival közös légterű télikert fűtése általában nem jár semmilyen komolyabb módosítással. Az épület mellé közvetlen felépített télikert fűtése az épületben található fűtőberendezések használatával is megoldható. A nappali alapterületét ilyenkor a télikert a méretéhez adottan megnöveli, így érdemesebb nagyobb teljesítményre állítani az eszközöket. A hideg évszakokban szintén segítséget jelent az üvegezésen található fém bevonat, mely átengedi a napfényt, viszont a jelentős részét bent is tartja a napsugaraknak.

Különálló télikert fűtése

A különálló télikertek elsősorban medencék és jacuzzik köré kerülnek felépítésre, de természetesen egyéb feladatnak is megfelelnek. A különálló télikert fűtésének szintén több módja létezik. A hordozható fűtőberendezések használatát a hőszigetelt üvegezés által kialakított üvegházhatás, valamint a fürdővíz felmelegítése, melegen tartásai is elősegíti. Ezeknél a helységeknél érdemes figyelni a páratartalmat is, melyet rendszeres szellőztetéssel, vagy pedig szellőztetők felszerelésével biztosíthatunk.

A télikert hőszigetelése

A télikert építés során szinte az összes szerkezeti elem kialakításánál figyelembe veszik a megfelelő hőszigetelést. Az épület szerkezete fából, alumíniumból, illetve műanyagból is készülhet, melyek mind ideális hőszigetelést biztosítanak a télikertünk számára. A fa télikertek esetében a faanyag természetéből adódó szigetelését hasznosítják, a műanyag és alumínium profilok pedig üreges kialakításuk segítségével tartják melegen a helységet.

A télikertek túlnyomórészt üvegből állnak, melyek nagy mennyiségű természetes fényt biztosítanak az épületben tartózkodók számára. A télikertbe jutó fény nyáron akár nagymértékben is felmelegítheti a helységet, ezért ilyenkor célszerű az különböző árnyékolók használata. A téli időszakban jóval kevesebb napsütés tapasztalható, ám ilyenkor a télikert az üvegen átjutó napsugarak segítségével segít a kellemes hőmérséklet kialakításában. A hőszigetelt üveg jelentősen lecsökkenti az üvegen keresztül elveszített hőenergiát, így a téli napfény is kellemes hőmérsékletet biztosíthat számunkra.

A télikert kivitelezés az elemek legyártását és kiszállítását követően néhány nap alatt elvégezhető. A legyártott télikert kivitelezése több módon is történhet. Az építést követően egy olyan helységgel gazdagíthatjuk otthonunkat, amit használhatunk pihenésre, étkezőhelységként, vagy akár a medencénket is lefedhetjük velük. A nappalival közös légterű télikertek nem csak megnövelik a helységet, hanem a természetes fényt is nagyobb mennyiségben engedik majd be.

Télikert típusok

A télikert kivitelezés több módon is végrehajtható. A leggyakoribb eset, amikor a télikertet közvetlenül az épület mellett alakítják ki. Ebben az esetben az is megoldható, hogy egy ajtó segítségével a nappalinkból néhány lépés megtételével a télikertbe juthatunk. Ehhez felhasználhatjuk a már meglévő teraszunkat, ezzel időt és pénzt spórolva a műveleten, ám a télikert helyét utólag is kialakítjuk az épület mellett. Az utólag kialakított terület előnye, hogy nem kell a meglévő teraszunk méretéhez és elrendezéséhez igazodni, így teljesen a saját igényeink szerint alakíthatjuk ki a télikertet.

Télikert építés a teraszon

Télikert építés a teraszon

Lehetőségünk van az épülettől távolabb is a télikert kivitelezésére. Ilyenkor egy arra alkalmas méretű területen kerül megépítésre a szerkezet, melynek alapjait kőműves alakítja ki. Ezzel a módszerrel az akár az udvaron elhelyezett medencénket, jacuzzinkat is megvédhetjük az időjárástól, így akár a rossz idő beköszöntével is használhatjuk őket.

A télikert szerkezetének alapanyaga

A télikert kivitelezése több alapanyag felhasználásából is lehetséges. A legelterjedtebb alapanyag a télikertek építésében a fa, mely több százéves hagyománnyal rendelkezik. A fa természetessége kellemes látványt biztosít a használóinak számára, valamint tökéletesen illeszkedik a területhez. A fa mellett modernebb anyagok is alkalmasak a télikert kivitelezésére. A műanyag profilokból kialakított szerkezet mellett akár alumínium szerkezetű télikertet és építhetünk.

Fa télikert kivitelezése

A fa télikertek által még közelibbnek érezhetjük a természetet. A fa természetessége és egyedisége barátságos környezetet biztosít számunkra, építésük pedig többféle fa fajtából is megoldható. A borovi fenyőből készült télikertek látványos és szép szerkezet létrehozását teszik lehetővé, emellett tartósan ellenállnak az időjárás káros hatásainak is.

A borovi fenyő tartós, emellett kiválóan alkalmas a kültéri használatra. Felületkezelésének köszönhetően a felületük minősége hosszú időn át megőrizhető. A felület 7-8 évente újrafestve pedig évtizedeken keresztül megóvhatjuk a szerkezet felületét.

Műanyag télikert kivitelezése

A műanyag télikertek alacsony áruk ellenére hatékony szigeteléssel, illetve egyszerű használhatósággal rendelkeznek. Az üreges kialakítású PVC-ből gyártott profilok belsejében meghatározott számú légkamra van kialakítva. A műanyag elemeknek köszönhetően egy alacsony tömegű és kiváló hőszigetelésű szerkezet érhető el. A műanyag felületek nem igényelnek festést sem a gyártás után, sem pedig használat közben.

Az alapanyaguk és felületük ellenáll az őket érő víznek és párának, valamint az erős UV sugárzásnak, tisztán tartásuk pedig könnyedén elvégezhető. A műanyag télikertek fehér színű elemekből épülnek fel, de fa hatású vagy színes fóliával természetesebb és változatosabb hatás érhető el. Ennek eléréséhez a profilokat még a gyártás során bevonják a fóliával a tökéletes végeredmény érdekében.

A télikertbe szerelt nyílászárók

A télikert szelőztetése érdekében mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő nyílászárók beszereléséről. A télikert egy vagy több bejárati ajtóval is ellátható, így akár a nappaliból a télikerten keresztül is kijuthatunk majd az udvarra, vagy a kertbe. A hatékony szellőzés érdekében legalább két nyitható ablakra is szükség van. Ezek megfelelően elhelyezve könnyű és hatékony szellőztetést biztosítanak a télikert számára, ám akár az összes üvegfelület is kialakítható nyitható kivitelűre.

Adatkezelési tájékoztató

Röviden

Személyes
adatokat csak a törvényeknek megfelelően gyűjtünk és kezelünk.

 

Az
adatokat a lehető legbiztonságosabban tároljuk.

Harmadik
félnek személyes adatokat csak hozzájárulással adunk át.

Bárkinek
felvilágosítást adunk a róla tárolt adatokról, ha ezt írásban
kéri:
[email protected]

A
személyes adatok törlését ezen a címen lehet kérni:
[email protected]

Bevezetés


Profixig Team Kft 3800, Szikszó, Miskolci út 46 (05 09 021945 MISKOLCI TÖRVÉNYSZÉK CÉGBÍRÓSÁGA)
(a
továbbiakban: Szolgáltató, adatkezelő) alá veti magát a
következő tájékoztatónak.

Az
információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
szóló 2011. évi CXII. törvény 2
0.
§
(1) kimondja, hogy az
érintettel (jelen esetben a
weblap/ blog-használóval,
a továbbiakban: felhasználó) az adatkezelés megkezdése előtt
közölni kell, hogy az adatkezelés
hozzájáruláson
alapul
vagy kötelező.


Az
érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és
részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos
minden tényről, így különösen az adatkezelés
céljáról
és jogalapjáról
, az
adatkezelésre és az
adatfeldolgozásra jogosult személyéről,

az adatkezelés
időtartamáról.

Tájékoztatni
kell az érintettet az Info tv.
6.
§
(1) bekezdése alapján arról
is, hogy személyes adat kezelhető akkor is, ha az érintett
hozzájárulásának beszerzése lehetetlen vagy aránytalan
költséggel járna, és a személyes adat kezelése


az
adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából
szükséges, vagy


az
adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése
céljából szükséges, és ezen érdek érvényesítése a
személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával
arányban áll.

A
tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel
kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is.

Ha
az érintettek személyes tájékoztatása lehetetlen vagy aránytalan
költséggel járna,
a tájékoztatás megtörténhet az alábbi információk
nyilvánosságra hozatalával is:


a)
az adatgyűjtés ténye,


b)
az érintettek köre,


c)
az adatgyűjtés célja,


d)
az adatkezelés időtartama,


e)
az adatok megismerésére
jogosult lehetséges adatkezelők személye,


f)
az érintettek adatkezeléssel
kapcsolatos jogainak és jogorvoslati lehetőségeinek ismertetése,
valamint


g)
ha az adatkezelés adatvédelmi
nyilvántartásba vételének van helye, az adatkezelés
nyilvántartási száma.

Jelen
adatkezelési tájékoztató az alábbi weboldalak adatkezelését
szabályozza:

www.telikert-telikertek.hu

A
tájékoztató módosításai a fenti címen történő közzététellel
lépnek hatályba. A tájékoztató egyes fejezetcímei mögött
megjelenítjük a jogszabályi hivatkozást is.

Fogalom
megha
tározások

1.
„személyes adat”: azonosított vagy azonosítható természetes
személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ;
azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy
közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név,
szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes
személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági,
kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több
tényező alapján azonosítható;

2.
„adatkezelés”: a személyes adatokon vagy adatállományokon
automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet
vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés,
rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy
megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés,
továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő
hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy
összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés;

3.
„az adatkezelés korlátozása”: a tárolt személyes adatok
megjelölése jövőbeli kezelésük korlátozása céljából;

4.
„profilalkotás”: személyes adatok automatizált kezelésének
bármely olyan formája, amelynek során a személyes adatokat
valamely természetes személyhez fűződő bizonyos személyes
jellemzők értékelésére, különösen a munkahelyi
teljesítményhez, gazdasági helyzethez, egészségi állapothoz,
személyes preferenciákhoz, érdeklődéshez, megbízhatósághoz,
viselkedéshez, tartózkodási helyhez vagy mozgáshoz kapcsolódó
jellemzők elemzésére vagy előrejelzésére használják;

5.
„álnevesítés”: a személyes adatok olyan módon történő
kezelése, amelynek következtében további információk
felhasználása nélkül többé már nem állapítható meg, hogy a
személyes adat mely konkrét természetes személyre vonatkozik,
feltéve hogy az ilyen további információt külön tárolják, és
technikai és szervezési intézkedések megtételével biztosított,
hogy azonosított vagy azonosítható természetes személyekhez ezt
a személyes adatot nem lehet kapcsolni;

6.
„nyilvántartási rendszer”: a személyes adatok bármely módon
– centralizált, decentralizált vagy funkcionális vagy földrajzi
szempontok szerint – tagolt állománya, amely meghatározott
ismérvek alapján hozzáférhető;

7.
„adatkezelő”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi
szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely a személyes
adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy
másokkal együtt meghatározza; ha az adatkezelés céljait és
eszközeit az uniós vagy a tagállami jog határozza meg, az
adatkezelőt vagy az adatkezelő kijelölésére vonatkozó különös
szempontokat az uniós vagy a tagállami jog is meghatározhatja;

8.
„adatfeldolgozó”: az a természetes vagy jogi személy,
közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely az
adatkezelő nevében személyes adatokat kezel;

9.
„címzett”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi
szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, akivel vagy amellyel
a személyes adatot közlik, függetlenül attól, hogy harmadik
fél-e. Azon közhatalmi szervek, amelyek egy egyedi vizsgálat
keretében az uniós vagy a tagállami joggal összhangban férhetnek
hozzá személyes adatokhoz, nem minősülnek címzettnek; az
említett adatok e közhatalmi szervek általi kezelése meg kell,
hogy feleljen az adatkezelés céljainak megfelelően az alkalmazandó
adatvédelmi szabályoknak;

10.
„harmadik fél”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi
szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely nem azonos az
érintettel, az adatkezelővel, az adatfeldolgozóval vagy azokkal a
személyekkel, akik az adatkezelő vagy adatfeldolgozó közvetlen
irányítása alatt a személyes adatok kezelésére felhatalmazást
kaptak;

11.
„az érintett hozzájárulása”: az érintett akaratának
önkéntes, konkrét és megfelelő tájékoztatáson alapuló és
egyértelmű kinyilvánítása, amellyel az érintett nyilatkozat
vagy a megerősítést félreérthetetlenül kifejező cselekedet
útján jelzi, hogy beleegyezését adja az őt érintő személyes
adatok kezeléséhez;

12.
„adatvédelmi incidens”: a biztonság olyan sérülése, amely a
továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok
véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését,
megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való
jogosulatlan hozzáférést eredményezi;

13.
„genetikai adat”: egy természetes személy örökölt vagy
szerzett genetikai jellemzőire vonatkozó minden olyan személyes
adat, amely az adott személy fiziológiájára vagy egészségi
állapotára vonatkozó egyedi információt hordoz, és amely
elsősorban az említett természetes személyből vett biológiai
minta elemzéséből ered;

14.
„biometrikus adat”: egy természetes személy testi, fiziológiai
vagy viselkedési jellemzőire vonatkozó minden olyan sajátos
technikai eljárásokkal nyert személyes adat, amely lehetővé
teszi vagy megerősíti a természetes személy egyedi azonosítását,
ilyen például az arckép vagy a daktiloszkópiai adat;

15.
„egészségügyi adat”: egy természetes személy testi vagy
pszichikai egészségi állapotára vonatkozó személyes adat,
ideértve a természetes személy számára nyújtott egészségügyi
szolgáltatásokra vonatkozó olyan adatot is, amely információt
hordoz a természetes személy egészségi állapotáról;

16.
„tevékenységi központ”: a) az egynél több tagállamban
tevékenységi hellyel rendelkező adatkezelő esetében az Unión
belüli központi ügyvitelének helye, ha azonban a személyes
adatok kezelésének céljaira és eszközeire vonatkozó döntéseket
az adatkezelő egy Unión belüli másik tevékenységi helyén
hozzák, és az utóbbi tevékenységi hely rendelkezik hatáskörrel
az említett döntések végrehajtatására, az említett döntéseket
meghozó tevékenységi helyet kell tevékenységi központnak
tekinteni; b) az egynél több tagállamban tevékenységi hellyel
rendelkező adatfeldolgozó esetében az Unión belüli központi
ügyvitelének helye, vagy ha az adatfeldolgozó az Unióban nem
rendelkezik központi ügyviteli hellyel, akkor az adatfeldolgozónak
az az Unión belüli tevékenységi helye, ahol az adatfeldolgozó
tevékenységi helyén folytatott tevékenységekkel összefüggésben
végzett fő adatkezelési tevékenységek zajlanak, amennyiben az
adatfeldolgozóra e rendelet szerint meghatározott kötelezettségek
vonatkoznak;

17.
„képviselő”: az az Unióban tevékenységi hellyel, illetve
lakóhellyel rendelkező és az adatkezelő vagy adatfeldolgozó
által a 27. cikk alapján írásban megjelölt természetes vagy
jogi személy, aki, illetve amely az adatkezelőt vagy
adatfeldolgozót képviseli az adatkezelőre vagy adatfeldolgozóra
az e rendelet értelmében háruló kötelezettségek vonatkozásában;

18.
„vállalkozás”: gazdasági tevékenységet folytató természetes
vagy jogi személy, függetlenül a jogi formájától, ideértve a
rendszeres gazdasági tevékenységet folytató személyegyesítő
társaságokat és egyesületeket is;

19.
„vállalkozáscsoport”: az ellenőrző vállalkozás és az
általa ellenőrzött vállalkozások;

20.
„kötelező erejű vállalati szabályok”: a személyes adatok
védelmére vonatkozó szabályzat, amelyet az Unió valamely
tagállamának területén tevékenységi hellyel rendelkező
adatkezelő vagy adatfeldolgozó egy vagy több harmadik országban a
személyes adatoknak az ugyanazon vállalkozáscsoporton vagy közös
gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások ugyanazon
csoportján belüli adatkezelő vagy adatfeldolgozó részéről
történő továbbítása vagy ilyen továbbítások sorozata
tekintetében követ;

21.
„felügyeleti hatóság”: egy tagállam által az 51. cikknek
megfelelően létrehozott független közhatalmi szerv;

22.
„érintett felügyeleti hatóság”: az a felügyeleti hatóság,
amelyet a személyes adatok kezelése a következő okok valamelyike
alapján érint: a) az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó az
említett felügyeleti hatóság tagállamának területén
rendelkezik tevékenységi hellyel; b) az adatkezelés jelentős
mértékben érinti vagy valószínűsíthetően jelentős mértékben
érinti a felügyeleti hatóság tagállamában lakóhellyel
rendelkező érintetteket; vagy c) panaszt nyújtottak be az említett
felügyeleti hatósághoz;

23.
„személyes adatok határokon átnyúló adatkezelése”: a)
személyes adatoknak az Unióban megvalósuló olyan kezelése,
amelyre az egynél több tagállamban tevékenységi hellyel
rendelkező adatkezelő vagy adatfeldolgozó több tagállamban
található tevékenységi helyein folytatott tevékenységekkel
összefüggésben kerül sor; vagy b) személyes adatoknak az Unióban
megvalósuló olyan kezelése, amelyre az adatkezelő vagy az
adatfeldolgozó egyetlen tevékenységi helyén folytatott
tevékenységekkel összefüggésben kerül sor úgy, hogy egynél
több tagállamban jelentős mértékben érint vagy
valószínűsíthetően jelentős mértékben érint érintetteket;

24.
„releváns és megalapozott kifogás”: a döntéstervezettel
szemben benyújtott, azzal kapcsolatos kifogás, hogy ezt a
rendeletet megsértették-e, illetve hogy az adatkezelőre vagy az
adatfeldolgozóra vonatkozó tervezett intézkedés összhangban
van-e a rendelettel; a kifogásban egyértelműen be kell mutatni a
döntéstervezet által az érintettek alapvető jogaira és
szabadságaira, valamint adott esetben a személyes adatok Unión
belüli szabad áramlására jelentett kockázatok jelentőségét;

25.
„az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás”:
az (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv ( 1 ) 1.
cikke (1) bekezdésének b) pontja értelmében vett szolgáltatás;

26.
„nemzetközi szervezet”: a nemzetközi közjog hatálya alá
tartozó szervezet vagy annak alárendelt szervei, vagy olyan egyéb
szerv, amelyet két vagy több ország közötti megállapodás
hozott létre vagy amely ilyen megállapodás alapján jött létre.


Az
adatkezelés jogalapja
(5.-6.§)

Személyes
adat akkor kezelhető, ha


ahhoz
az érintett hozzájárul, vagy


azt
törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban
meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete közérdeken
alapuló célból elrendeli.

Személyes
adat kezelhető akkor is, ha az érintett hozzájárulásának
beszerzése lehetetlen vagy aránytalan költséggel járna, és a
személyes adat kezelése

a)
az adatkezelőre vonatkozó
jogi kötelezettség teljesítése céljából szükséges, vagy

b)
az adatkezelő vagy harmadik
személy jogos érdekének érvényesítése céljából szükséges,
és ezen érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez
fűződő jog korlátozásával arányban áll.

Ha
az érintett cselekvőképtelensége folytán vagy más
elháríthatatlan okból nem képes hozzájárulását megadni,
akkor a saját vagy más személy létfontosságú érdekeinek
védelméhez, valamint a személyek életét, testi épségét vagy
javait fenyegető közvetlen veszély elhárításához vagy
megelőzéséhez szükséges mértékben a hozzájárulás
akadályainak fennállása alatt az érintett személyes adatai
kezelhetőek.


A
16. életévét betöltött kiskorú érintett hozzájárulását
tartalmazó jognyilatkozatának érvényességéhez törvényes
képviselőjének beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása nem
szükséges.


Ha
a hozzájáruláson alapuló adatkezelés célja az adatkezelővel
írásban kötött szerződés végrehajtása, a szerződésnek
tartalmaznia kell minden olyan információt, amelyet a személyes
adatok kezelése az érintettnek ismernie kell, így különösen a
kezelendő adatok meghatározását, az adatkezelés időtartamát,
a felhasználás célját, az adatok továbbításának tényét,
címzettjeit, adatfeldolgozó igénybevételének tényét. A
szerződésnek félreérthetetlen módon tartalmaznia kell, hogy az
érintett aláírásával hozzájárul adatainak a szerződésben
meghatározottak szerinti kezeléséhez.


Ha
a személyes adat felvételére az érintett hozzájárulásával
került sor, az adatkezelő a felvett adatokat törvény eltérő
rendelkezésének hiányában


a
rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából, vagy

az
adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése
céljából, ha ezen érdek érvényesítése a személyes adatok
védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll

A
személyes adatok kezelésére vonatkozó elvek

A
személyes adatok:

a)
kezelését jogszerűen és tisztességesen, valamint az érintett
számára átlátható módon kell végezni („jogszerűség,
tisztességes eljárás és átláthatóság”);

b)
gyűjtése csak meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból
történjen, és azokat ne kezeljék ezekkel a célokkal össze nem
egyeztethető módon; a 89. cikk (1) bekezdésének megfelelően nem
minősül az eredeti céllal össze nem egyeztethetőnek a közérdekű
archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási
célból vagy statisztikai célból történő további adatkezelés
(„célhoz kötöttség”);

c)
az adatkezelés céljai szempontjából megfelelőek és relevánsak
kell, hogy legyenek, és a szükségesre kell korlátozódniuk
(„adattakarékosság”);

d)
pontosnak és szükség esetén naprakésznek kell lenniük; minden
észszerű intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy az
adatkezelés céljai szempontjából pontatlan személyes adatokat
haladéktalanul töröljék vagy helyesbítsék („pontosság”);

e)
tárolásának olyan formában kell történnie, amely az érintettek
azonosítását csak a személyes adatok kezelése céljainak
eléréséhez szükséges ideig teszi lehetővé; a személyes adatok
ennél hosszabb ideig történő tárolására csak akkor kerülhet
sor, amennyiben a személyes adatok kezelésére a 89. cikk (1)
bekezdésének megfelelően közérdekű archiválás céljából,
tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai
célból kerül majd sor, az e rendeletben az érintettek jogainak és
szabadságainak védelme érdekében előírt megfelelő technikai és
szervezési intézkedések végrehajtására is figyelemmel
(„korlátozott tárolhatóság”);

f)
kezelését oly módon kell végezni, hogy megfelelő technikai vagy
szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítva legyen a
személyes adatok megfelelő biztonsága, az adatok jogosulatlan vagy
jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével,
megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet is
ideértve („integritás és bizalmas jelleg”).

(2)
Az adatkezelő felelős az (1) bekezdésnek való megfelelésért,
továbbá képesnek kell lennie e megfelelés igazolására
(„elszámoltathatóság”).

Funkcionális
adatkezelés

Az
információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
szóló 2011. évi CXII. törvény 2
0.
§
(1)
bekezdése alapján, meg kell határozni a
weblap/ blog
funkcionalitásának működése körében a következőket:

a)
az adatgyűjtés ténye,

b)
az érintettek köre,

c)
az adatgyűjtés célja,

d)
az adatkezelés időtartama,

e)
az adatok megismerésére
jogosult lehetséges adatkezelők személye,

f)
az
érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése.

Az
adatgyűjtés ténye
,
a kezelt adatok köre:


Honlapnál:

   • Megrendelő email címe
   • Neve
   • Lakcím
   • Telefonszáma
   • Felhasználónév

 

Az
érintettek köre: A
weblap/ blog-on

regisztrált valamennyi felhasználó.

Az
adatgyűjtés célja:

Honlapnál:

Email:

   • marketing a cél
   • időszakos promóció a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél
   • nyereményjáték a cél
   • hűségprogram a cél a cél
   • kedvezményadás a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél

Név (Keresztnév és/vagy vezetéknév, cégnév):

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél
   • egyéb a cél adat a következő szöveges mezőben lesz

Lakcím (ország, irányítószám, város, utca, házszám, em/ajtó)

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ugyfélkapcsolat a cél

Telefonszám

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél

Felhasználó név:

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél

Blognál:

Email:

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél

Név (Keresztnév és/vagy vezetéknév, cégnév):

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél

Telefonszám:

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél

Felhasználó név:

   • marketing a cél
   • regisztráció a cél
   • kapcsolódó szolgáltatások a cél
   • webáruház üzemeltetés a cél
   • hírlevél küldése a cél
   • adatbázis építés a cél
   • ügyfélkapcsolat a cél

 

Az
adatkezelés időtartama, az adatok törlésének határideje:

A regisztráció törlésével azonnal. Kivéve a számviteli
bizonylatok esetében, hiszen a számvitelről szóló 2000. évi C.
törvény 169. § (2) bekezdése alapján 8 évig meg kell őrizni
ezeket az adatokat.

A
könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó
számviteli bizonylatot (ideértve a főkönyvi számlákat, az
analitikus, illetve részletező nyilvántartásokat is), legalább 8
évig kell olvasható formában, a könyvelési feljegyzések
hivatkozása alapján visszakereshető módon megőrizni.

Az
adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye:
A személyes adatokat az
adatkezelő munkatársai kezelhetik, a fenti alapelvek tiszteletben
tartásával.

Az
érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése:
A
következő adatok módosítását lehet elvégezni a
weboldalakon:


A személyes adatok törlését, vagy módosítását az alábbi
módokon tudja érintett kezdeményezni:

postai
úton (3800, Szikszó, Miskolci út 46 címen),

e-mail
útján

[email protected] e-mail

címen.

Az
adatkezelés jogalapja: a Felhasználó hozzájárulása, az Infotv.
5. § (1) bekezdése, illetve
az
elektronikus kereskedelemi szolgáltatások, valamint az információs
társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről
szóló 2001. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Elker tv.)
13/A. § (3) bekezdése
:

A
szolgáltató a szolgáltatás nyújtása céljából kezelheti azon
személyes adatokat, amelyek a szolgáltatás nyújtásához
technikailag elengedhetetlenül szükségesek. A szolgáltatónak az
egyéb feltételek azonossága esetén úgy kell megválasztania és
minden esetben oly módon kell üzemeltetnie az információs
társadalommal összefüggő szolgáltatás nyújtása során
alkalmazott eszközöket, hogy személyes adatok kezelésére csak
akkor kerüljön sor, ha ez a szolgáltatás nyújtásához és az e
törvényben meghatározott egyéb célok teljesüléséhez
feltétlenül szükséges, azonban ebben az esetben is csak a
szükséges mértékben és ideig.

Az
adatkezelés során igénybe vett adatfeldolgozó
(weblap) adatai:

Név: Tárhely.Eu Szolgáltató Kft.

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14

E-mail: [email protected]

Telefonszám: +36 1 789 2 789

Az
adatkezelés elérhetősége: https://tarhely.eu/dokumentumok/adatvedelmi_szabalyzat.pdf

Az
adatkezelés során igénybe vett adatfeldolgozó
(blog) adatai:

Név: Tárhelypark Kft.

Cím: 1122 Gaál József utca 24.

E-mail: [email protected]

Telefonszám: +36 1 700 4140

Az
adatkezelés elérhetősége: https://tarhelypark.hu/aszf/


A
funkcionális adatkezelésre vonatkozó alapelveink
(Elker
tv. 13/A.)

A
szolgáltató az információs társadalommal összefüggő
szolgáltatás nyújtására irányuló szerződésből származó
díjak számlázása céljából kezelheti az információs
társadalommal összefüggő szolgáltatás igénybevételével
kapcsolatos természetes személyazonosító adatokat, lakcímet,
valamint a szolgáltatás igénybevételének időpontjára,
időtartamára és helyére vonatkozó adatokat.

A
szolgáltató a szolgáltatás nyújtása céljából kezelheti azon
személyes adatokat, amelyek a szolgáltatás nyújtásához
technikailag elengedhetetlenül szükségesek. A szolgáltatónak az
egyéb feltételek azonossága esetén úgy kell megválasztania és
minden esetben oly módon kell üzemeltetnie az információs
társadalommal összefüggő szolgáltatás nyújtása során
alkalmazott eszközöket, hogy személyes adatok kezelésére csak
akkor kerüljön sor, ha ez a szolgáltatás nyújtásához és az
Elker törvényben meghatározott egyéb célok teljesüléséhez
feltétlenül szükséges, azonban ebben az esetben is csak a
szükséges mértékben és ideig.

A
szolgáltató a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos
adatokat bármely egyéb célból – így különösen szolgáltatása
hatékonyságának növelése, az igénybe vevőnek címzett
elektronikus hirdetés vagy egyéb címzett tartalom eljuttatása,
piackutatás céljából – csak az adatkezelési cél előzetes
meghatározása mellett és az igénybe vevő hozzájárulása
alapján kezelhet.

Az
igénybe vevőnek az információs társadalommal összefüggő
szolgáltatás igénybevételét megelőzően és a szolgáltatás
igénybevétele során is folyamatosan biztosítani kell, hogy az
adatkezelést megtilthassa.

A
kezelt adatokat törölni kell a szerződés létrejöttének
elmaradását, a szerződés megszűnését, valamint a számlázást
követően. Az adatokat törölni kell, ha az adatkezelési cél
megszűnt, vagy az igénybe vevő így rendelkezik. Törvény eltérő
rendelkezése hiányában az adattörlést haladéktalanul el kell
végezni.


A
szolgáltatónak biztosítania kell, hogy az igénybe vevő az
információs társadalommal összefüggő szolgáltatás
igénybevétele előtt és az igénybevétel során bármikor
megismerhesse, hogy a szolgáltató mely adatkezelési célokból
mely adatfajtákat kezel, ideértve az igénybe vevővel közvetlenül
kapcsolatba nem hozható adatok kezelését is.

Cookie-k
(sütik) kezelése

Az
információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
szóló 2011. évi CXII. törvény 2
0.
§
(1)
bekezdése alapján, meg kell határozni a
weblap/ blog

cookie adatkezelése körében a következőket:

a)
az adatgyűjtés ténye,

b)
az érintettek köre,

c)
az adatgyűjtés célja,

d)
az adatkezelés időtartama,

e)
az adatok megismerésére jogosult
lehetséges adatkezelők személye,

f)
az
érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése.

weblap/ blog -ra
jellemző cookie-k az úgynevezett „
jelszóval
védett munkamenethez használt cookie
”,
„bevásárlókosárhoz szükséges cookie-k” és „b
iztonsági
cookie-k”
,
melyek használatához nem szükséges előzetes hozzájárulást
kérni az érintettektől.

Az
adatkezelés ténye, a

kezelt adatok köre: egyedi azonosítószám, dátumok, időpontok

Az
érintettek köre: A weboldalt látogató valamennyi érintett.

Az
adatkezelés célja: a felhasználók azonosítása, a
„bevásárlókosár” nyilvántartására és a látogatók
nyomon követése.

Az
adatkezelés időtartama, az adatok törlésének határideje
:
Az adatkezelés időtartama a session cookie-k esetén a weblap/ blog által meghatározott ideig tart, vagy amíg a felhasználó a böngészőjéből ki nem üríti azokat..

Az
adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye:
A
személyes adatokat az adatkezelő munkatársai kezelhetik, a fenti
alapelvek tiszteletben tartásával.

Az
érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése:
Az
érintettnek lehetőségük van a cookie-kat törölni a böngészők
Eszközök/Beállítások menüjében általában az Adatvédelem
menüpont beállításai alatt.

Az
adatkezelés jogalapja: Az érintettől hozzájárulás nem
szükséges, amennyiben a cookie-k használatának
kizárólagos
célja az elektronikus hírközlő hálózaton keresztül történő
közléstovábbítás

vagy arra
az
előfizető vagy felhasználó által kifejezetten kért, az
információs társadalommal összefüggő szolgáltatás
nyújtásához a szolgáltatónak feltétlenül szüksége van
.

Adattovábbítás

 

  1. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 20. § (1) bekezdése alapján, meg kell határozni a weblap/ blog adattovábbítási tevékenysége körében a következőket:
  a) az adatgyűjtés ténye,
  b) az érintettek köre,
  c) az adatgyűjtés célja,
  d) az adatkezelés időtartama,
  e) az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye,
  f) az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése.
  1. 2. Az adatkezelés ténye, a kezelt adatok köre.

 

  1. a) A továbbított adatok köre a szállítás lebonyolítása érdekében: Szállítási név, szállítási cím, telefonszám, fizetendő összeg.

 

  b) A továbbított adatok köre az online fizetés lebonyolítása érdekében: Számlázási név, számlázási cím, fizetendő összeg.
  3. Az érintettek köre: A házhozszállítást/online vásárlást kérő valamennyi érintett.
  4. Az adatkezelés célja: A megrendelt termék házhoz szállítása/az online vásárlás lebonyolítása.
  5. Az adatkezelés időtartama, az adatok törlésének határideje: A házhozszállítás/online fizetés lebonyolításáig tart.
  6. Az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye: A személyes adatokat a következők kezelhetik, a fenti alapelvek tiszteletben tartásával:

Szolgáltató, adatkezelő.

  7. Az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése: Az érintett kérheti a házhoz szállító/online fizetést biztosító szolgáltató adatkezelőtől a személyes adatainak mielőbbi törlését.
  8. Az adattovábbítás jogalapja: a Felhasználó hozzájárulása, az Infotv. 5. § (1) bekezdése, illetve az elektronikus kereskedelemi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 13/A. § (3) bekezdése.


Közösségi média

   • Használok facebookot: profixigteam.muanyag.ablak.budapest/

Facebook adatvédelmi: https://www.facebook.com/privacy/explanation

   • Használok pinterest: hu.pinterest.com/pin/524247212853948444/

Pinterest adatvédelmi: https://policy.pinterest.com/hu/privacy-policy

   • Használok twittert: twitter.com/profixig

Pinterest adatvédelmi: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/update-privacy-policy

   • Használok youtube-t: www.youtube.com/channel/UCCzehwd5RpSkmGSGjZEquLw

Youtube adatvédelmi: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

   • Használok google+-t: plus.google.com/+ProfixigHu

Youtube adatvédelmi: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

 

  1. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 20. § (1) bekezdése alapján, meg kell határozni a weblap/ blog adattovábbítási tevékenysége körében a következőket:
  • a) az adatgyűjtés ténye,
  • b) az érintettek köre,
  • c) az adatgyűjtés célja,
  • d) az adatkezelés időtartama,
  • e) az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye,
  • f) az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése.

 

  2. Az adatgyűjtés ténye, a kezelt adatok köre: a fentebb felsorolt közösségi oldalakon regisztrált neve, illetve a felhasználó nyilvános profilképe.
  3. Az érintettek köre: Valamennyi érintett, aki regisztrált a Facebook, Pinterest, Twitter,Youtube, Google+, közösségi oldalon(oldalakon), és lájkolta a weboldalt.
  4. Az adatkezelés célja: A fentebb felsorolt közösségi oldalakon, a weblap/ blog egyes tartalmi elemeinek, termékeinek, akcióinak, vagy magának a weboldalnak a megosztása, illetve lájkolása.
  5. Az adatkezelés időtartama, az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye és az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése: Az adatok forrásáról, azok kezeléséről, illetve az átadás módjáról, és jogalapjáról a fentebb felsorolt közösségi oldalak(ak) címén (címein) tájékozódhat az érintett.
  6. Az adatkezelés a fentebb felsorolt közösségi oldalak(ak)on valósul meg, így az adatkezelés időtartamára, módjára, illetve az adatok törlési és módosítási lehetőségeire a közösségi oldalak szabályozása vonatkozik.
  7. Az adatkezelés jogalapja: az érintett önkéntes hozzájárulása személyes adatai kezeléséhez a fentebb felsorolt közösségi oldalak(ak)on.


Külső cégnek átadott adatok:

Google

 

  • Google Adwords: használom, mint hirdető

A weblap/ blog a Google Adwords remarketing követő kódjait használja. A remarketing egy olyan funkció, amelynek segítségével a weblap/ blog azoknak a felhasználóknak, akik korábban már felkeresték webhelyet, releváns hirdetéseket jelenítsen meg, miközben a Google Display Hálózat egyéb webhelyeit böngészik. A remarketing kód cookie-kat használ a látogatók megjelöléséhez. A webáruházat felkereső felhasználók letilthatják ezeket a cookie-kat, és egyéb, a Goggle adatkezelésével kapcsolatos információt is olvashatnak az alábbi címeken: http://www.google.hu/policies/technologies/ads/ és https://support.google.com/analytics/answer/2700409. Amennyiben felhasználó letiltja a remarketing cookie-kat, számukra nem fognak megjelenni személyre szabott ajánlatok a weblap/ blog.

  • google_analitics_hasznalo

A weblap/ blog látogatottsági adatait a Google Analytics szolgáltatás igénybevételével méri a Szolgáltató. A szolgáltatás használata során adatok kerülnek továbbításra. A továbbított adatok az érintett azonosítására nem alkalmasak. A Google adatvédelmi elveiről bővebb információ itt olvasható: http://www.google.hu/policies/privacy/ads/


Facebook

  • Hirdetések céljából

 

 

Hírlevél, DM tevékenység

 

1. A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 6. §-a értelmében Felhasználó előzetesen és kifejezetten hozzájárulhat ahhoz, hogy Szolgáltató reklámajánlataival, egyéb küldeményeivel a regisztrációkor megadott elérhetőségein (pl. elektronikus levélcím, vagy telefonszám) megkeresse.

2. Továbbá Ügyfél a jelen tájékoztató rendelkezéseit szem előtt tartva hozzájárulhat ahhoz, hogy Szolgáltató a reklámajánlatok küldéséhez szükséges személyes adatait kezelje.

3. Szolgáltató nem küld kéretlen reklámüzenetet, és Felhasználó korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen leiratkozhat az ajánlatok küldéséről. Ebben az esetben Szolgáltató minden – a reklámüzenetek küldéséhez szükséges – személyes adatát törli nyilvántartásából és további reklámajánlataival nem keresi meg a Felhasználót. Felhasználó a reklámokról leiratkozhat az üzenetben lévő linkre kattintva.

4. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 20. § (1) bekezdése alapján, meg kell határozni a hírlevél-küldés adatkezelése körében a következőket:

a) az adatgyűjtés ténye,
b) az érintettek köre,
c) az adatgyűjtés célja,
d) az adatkezelés időtartama,
e) az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye,
f) az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése.

5. Az adatkezelés ténye, a kezelt adatok köre: név, e-mail cím, (telefonszám) dátum, időpont.

6. Az érintettek köre: A hírlevélre feliratkozó valamennyi érintett.

7. Az adatkezelés célja: reklámot tartalmazó elektronikus üzenetek (e-mail, sms, push üzenet) küldése az érintett részére, tájékoztatás nyújtása az aktuális információkról, termékekről, akciókról, új funkciókról stb.

8. Az adatkezelés időtartama, az adatok törlésének határideje: a hozzájáruló nyilatkozat visszavonásáig, azaz a leiratkozásig tart az adatkezelés.

9. Az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye: A személyes adatokat az adatkezelő munkatársai kezelhetik, a fenti alapelvek tiszteletben tartásával.

10. Az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogainak ismertetése: Az érintett bármikor, ingyenese leiratkozhat a hírlevélről.

11. Az adatkezelés jogalapja: az érintett önkéntes hozzájárulása, az Infotv. 5. § (1) bekezdése, és a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 6. § (5) bekezdése:

A reklámozó, a reklámszolgáltató, illetve a reklám közzétevője – a hozzájárulásban meghatározott körben – a náluk hozzájáruló nyilatkozatot tevő személyek személyes adatairól nyilvántartást vezet. Az ebben a nyilvántartásban rögzített – a reklám címzettjére vonatkozó – adat csak a hozzájáruló nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően, annak visszavonásáig kezelhető, és harmadik fél számára kizárólag az érintett személy előzetes hozzájárulásával adható át.

Az
adatkezelés biztonsága

(1)Az
adatkezelő és az adatfeldolgozó a tudomány és technológia
állása és a megvalósítás költségei, továbbá az adatkezelés
jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a
természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó
valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével
megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajt végre
annak érdekében, hogy a kockázat mértékének megfelelő szintű
adatbiztonságot garantálja, ideértve, többek között, adott
esetben:

a)
a személyes adatok álnevesítését és titkosítását;

b)
a személyes adatok kezelésére használt rendszerek és
szolgáltatások folyamatos bizalmas jellegének biztosítását,
integritását, rendelkezésre állását és ellenálló képességét;

c)
fizikai vagy műszaki incidens esetén az arra való képességet,
hogy a személyes adatokhoz való hozzáférést és az adatok
rendelkezésre állását kellő időben vissza lehet állítani;

d)
az adatkezelés biztonságának garantálására hozott technikai és
szervezési intézkedések hatékonyságának rendszeres
tesztelésére, felmérésére és értékelésére szolgáló
eljárást.

(2)
A biztonság megfelelő szintjének meghatározásakor kifejezetten
figyelembe kell venni az adatkezelésből eredő olyan kockázatokat,
amelyek különösen a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt
személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítéséből,
elvesztéséből, megváltoztatásából, jogosulatlan nyilvánosságra
hozatalából vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférésből
erednek.

(3)
Az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó 40. cikk szerinti
jóváhagyott magatartási kódexekhez vagy a 42. cikk szerinti
jóváhagyott tanúsítási mechanizmushoz való csatlakozását
felhasználhatja annak bizonyítása részeként, hogy az e cikk (1)
bekezdésében meghatározott követelményeket teljesíti.

(4)
Az adatkezelő és az adatfeldolgozó intézkedéseket hoz annak
biztosítására, hogy az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó
irányítása alatt eljáró, a személyes adatokhoz hozzáféréssel
rendelkező természetes személyek kizárólag az adatkezelő
utasításának megfelelően kezelhessék az említett adatokat,
kivéve, ha az ettől való eltérésre uniós vagy tagállami jog
kötelezi őket.

Az
érintettek jogai
(14.-19.§)


Az
érintett kérelmezheti az Szolgáltatónál, hogy az adjon
tájékoztatását személyes adatai kezeléséről, kérheti
személyes adatainak helyesbítését, valamint kérheti személyes
adatainak – a kötelező adatkezelés kivételével – törlését
vagy zárolását.

Az
érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az érintett
általa kezelt, illetve az általa megbízott adatfeldolgozó által
feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés
céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó
nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő
tevékenységéről, továbbá – az érintett személyes adatainak
továbbítása esetén – az adattovábbítás jogalapjáról és
címzettjéről.

Az
adatkezelő az adattovábbítás jogszerűségének ellenőrzése,
valamint az érintett tájékoztatása céljából adattovábbítási
nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az általa kezelt
személyes adatok továbbításának időpontját, az adattovábbítás
jogalapját és címzettjét, a továbbított személyes adatok
körének meghatározását, valamint az adatkezelést előíró
jogszabályban meghatározott egyéb adatokat.

Az
adatkezelő köteles a kérelem benyújtásától számított
legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül,
közérthető formában, az érintett erre irányuló kérelmére
írásban megadni a tájékoztatást. A tájékoztatás ingyenes.


Felhasználó
kérelmére Szolgáltató tájékoztatást ad az általa kezelt
adatokról, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról,
jogalapjáról, időtartamáról, az esetleges adatfeldolgozó
nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő
tevékenységéről, továbbá – az érintett személyes adatainak
továbbítása esetén – az adattovábbítás jogalapjáról és
címzettjéről. Szolgáltató a kérelem benyújtásától
számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon
belül írásban, közérthető formában adja meg a tájékoztatást.
A tájékoztatás ingyenes.

Szolgáltató,
amennyiben a személyes adat a valóságnak nem felel meg, és a
valóságnak megfelelő személyes adat az adatkezelő
rendelkezésére áll, a személyes adatot helyesbíti.

Törlés
helyett Szolgáltató zárolja a személyes adatot, ha a Felhasználó
ezt kéri, vagy ha a rendelkezésére álló információk alapján
feltételezhető, hogy a törlés sértené a Felhasználó jogos
érdekeit. A zárolt személyes adat kizárólag addig kezelhető,
ameddig fennáll az az adatkezelési cél, amely a személyes adat
törlését kizárta.

Szolgáltató
törli a személyes adatot, ha kezelése jogellenes, a Felhasználó
kéri, a kezelt adat hiányos vagy téves – és ez az állapot
jogszerűen nem orvosolható – feltéve, hogy a törlést törvény
nem zárja ki, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok
tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt
a bíróság vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság
Hatóság elrendelte.

Az
adatkezelő megjelöli az általa kezelt személyes adatot, ha az
érintett vitatja annak helyességét vagy pontosságát, de a
vitatott személyes adat helytelensége vagy pontatlansága nem
állapítható meg egyértelműen.

A
helyesbítésről, a zárolásról, a megjelölésről és a
törlésről az érintettet, továbbá mindazokat értesíteni kell,
akiknek korábban az adatot adatkezelés céljára továbbították.
Az értesítés mellőzhető, ha ez az adatkezelés céljára való
tekintettel az érintett jogos érdekét nem sérti.

Ha
az adatkezelő az érintett helyesbítés, zárolás vagy törlés
iránti kérelmét nem teljesíti, a kérelem kézhezvételét
követő 30 napon belül írásban közli a helyesbítés, zárolás
vagy törlés iránti kérelem elutasításának ténybeli és jogi
indokait. A helyesbítés, törlés vagy zárolás iránti kérelem
elutasítása esetén az adatkezelő tájékoztatja az érintettet a
bírósági jogorvoslat, továbbá a Hatósághoz fordulás
lehetőségéről.

Jogorvoslat

Felhasználó
tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen, ha

a
személyes adatok kezelése vagy továbbítása kizárólag az
Szolgáltatóra vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez,
vagy az Szolgáltató, adatátvevő vagy harmadik személy jogos
érdekének érvényesítéséhez szükséges, kivéve, ha az
adatkezelést törvény rendelte el;

a
személyes adat felhasználása vagy továbbítása közvetlen
üzletszerzés, közvélemény-kutatás vagy tudományos kutatás
céljára történik;

törvényben
meghatározott egyéb esetben.


Szolgáltató
a tiltakozást a kérelem benyújtásától számított legrövidebb
időn belül, de legfeljebb 15 nap alatt megvizsgálja, annak
megalapozottsága kérdésében döntést hoz, és döntéséről a
kérelmezőt írásban tájékoztatja. Ha az Szolgáltató az
érintett tiltakozásának megalapozottságát megállapítja, az
adatkezelést – beleértve a további adatfelvételt és
adattovábbítást is – megszünteti, és az adatokat zárolja,
valamint a tiltakozásról, továbbá az annak alapján tett
intézkedésekről értesíti mindazokat, akik részére a
tiltakozással érintett személyes adatot korábban továbbította,
és akik kötelesek intézkedni a tiltakozási jog érvényesítése
érdekében.

Amennyiben
a Felhasználó Szolgáltatónak a meghozott döntésével nem ért
egyet, az ellen – annak közlésétől számított 30 napon belül –
bírósághoz fordulhat. A bíróság soron kívül jár el.

Az
adatkezelő esetleges jogsértése ellen panasszal a Nemzeti
Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Nemzeti
Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

1125
Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

Levelezési
cím: 1530 Budapest, Postafiók: 5.

Telefon:
+36 -1-391-1400

Fax:
+36-1-391-1410

E-mail:
[email protected]

Bírósági
jogérvényesítés

(22.§)


Azt,
hogy az adatkezelés a jogszabályban foglaltaknak megfelel, az
adatkezelő köteles bizonyítani. Az adattovábbítás
jogszerűségét az adatátvevő köteles bizonyítani.


A
per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per –
az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy
tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható.


A
perben fél lehet az is, akinek egyébként nincs perbeli
jogképessége. A perbe a Hatóság az érintett pernyertessége
érdekében beavatkozhat.


Ha
a bíróság a kérelemnek helyt ad, az adatkezelőt a tájékoztatás
megadására, az adat helyesbítésére, zárolására, törlésére,
az automatizált adatfeldolgozással hozott döntés
megsemmisítésére, az érintett tiltakozási jogának
figyelembevételére, illetve az adatátvevő által kért adat
kiadására kötelezi.

Ha
a bíróság az adatátvevő kérelmét elutasítja, az adatkezelő
köteles az érintett személyes adatát az ítélet közlésétől
számított 3 napon belül törölni. Az adatkezelő köteles az
adatokat akkor is törölni, ha az adatátvevő a meghatározott
határidőn belül nem fordul bírósághoz.

A
bíróság elrendelheti ítéletének – az adatkezelő azonosító
adatainak közzétételével történő – nyilvánosságra
hozatalát, ha azt az adatvédelem érdekei és nagyobb számú
érintett védett jogai megkövetelik.


Kártérítés
és sérelemdíj
(23.
§)


Ha
az adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével vagy
az adatbiztonság követelményeinek megszegésével másnak kárt
okoz, köteles azt megtéríteni.

Ha
az adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével vagy
az adatbiztonság követelményeinek megszegésével az érintett
személyiségi jogát megsérti, az érintett az adatkezelőtől
sérelemdíjat követelhet.

Az
érintettel szemben az adatkezelő felel az adatfeldolgozó által
okozott kárért és az adatkezelő köteles megfizetni az
érintettnek az adatfeldolgozó által okozott személyiségi
jogsértés esetén járó sérelemdíjat is. Az adatkezelő
mentesül az okozott kárért való felelősség és a sérelemdíj
megfizetésének kötelezettsége alól, ha bizonyítja, hogy a kárt
vagy az érintett személyiségi jogának sérelmét az adatkezelés
körén kívül eső elháríthatatlan ok idézte elő.

Nem
kell megtéríteni a kárt és nem követelhető a sérelemdíj
annyiban, amennyiben a kár a károsult vagy a személyiségi jog
megsértésével okozott jogsérelem az érintett szándékos vagy
súlyosan gondatlan magatartásából származott.

Zárszó

A
tájékoztató elkészítése során figyelemmel voltunk az alábbi
jogszabályokra:

2011.
évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról
és az információszabadságról (a továbbiakban: Infotv.)

2001.
évi CVIII. törvény – az elektronikus kereskedelmi
szolgáltatások, valamint az információs társadalommal
összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (főképp a
13/A. §-a)

2008.
évi XLVII. törvény – a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen
kereskedelmi gyakorlat tilalmáról;

2008.
évi XLVIII. törvény – a gazdasági reklámtevékenység
alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (különösen a
6.§-a)

2005.
évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról

2003.
évi C. törvény az elektronikus hírközlésről (kifejezetten a
155.§-a)

16/2011.
sz. vélemény a viselkedésalapú online reklám bevált
gyakorlatára vonatkozó EASA/IAB-ajánlásról

AZ
EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016.
április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok
kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok
szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül
helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet)

 

A nyitható télikert a hagyományos társaikhoz képest több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. A hagyományos télikertek a megépítésüket követően fix szerkezetek, mozgatni csak a nyitható kialakítású üvegfelületeket lehetséges. A nyithatóan kialakított télikertek egyik, vagy akár több falát is kinyithatjuk, összetolhatjuk, így egy sokoldalú helységet kapunk. Az összetolt elemek minimális helyet foglalnak, így néhány mozdulat megtételével a zárt falú télikertünk egy nyitott terasszá alakítható.

Nyitható télikert kialakítása

A nyitható télikert egyik előnye, hogy sokoldalúbbá teheti az épület mellett elhelyezett télikertet. A nyitható télikert elemei néhány mozdulat segítségével eltolhatóak, akár elemenként is.

Ide kattintva kérjen télikert helyszíni felmérést!

Tolóajtós nyitható télikert

A nyitható télikertek elterjedtebb fajtája, melyeknél a függőleges elemek oldalra tolhatóak. Az egymás mellett elhelyezett üvegezett elemek a mellettük lévő elé vagy mögé rendezkednek a tolás közben. A tolóajtós nyitható télikert előnye, hogy egymástól függetlenül tolhatjuk el az elemeket. Így bármikor megváltoztathatjuk, hogy melyiken keresztül szeretnénk kimenni.

A tolóajtók a helység két végében gyűlnek össze, így csak ott foglalnak el helyet a télikert belsejében. A tolóajtós télikert emellett alacsonyabb áron építhető meg, mint a harmonikaajtós változatok.

Harmonikaajtós nyitható télikert

A harmonika ajtós télikertek esetében az épület egyik vagy több oldala is elemenként egymásra csukható. A nyitáskor a télikert elemeit jobbra, illetve balra is eltolhatjuk, az üvegfelületek kialakításuk szerint kifelé, illetve befelé nyílhatnak.

Ide kattintva kérjen télikert helyszíni felmérést!

A nyitáskor egy bizonyos távolságban szabadon kell hagyni a sávot az üvegfelületek zavartalan mozgatása érdekében. Ez a megoldás általában nagyobb méretű vagy szélesebb télikertek esetében előnyös, ilyenkor az üveglapok fele balra, másik felük pedig jobbra nyílik majd. Az utolsó elemmel együtt az összes üvegfelület behajtható, így szinte csak minimális helyet vesz majd el a télikerttől nyitott állapotban.

Nyitható tetős télikert

A nyitható tetős télikert előnye, hogy kellemes idő esetén a tetőt kinyitva növelhetjük a szellőztetés mértékét, majd igény esetén néhány mozdulattal vissza is zárhatjuk. Ezek nyitása motoros meghajtással, illetve egy kurblival is történhet.

A télikertek építése többféle alapanyagból, valamint többféle kialakítás szerint lehetséges, ezáltal a legtöbb otthon kiegészíthető ezzel a sokoldalúan használható építménnyel. Az építéshez a megszokottnak számító fa mellett gyakran választják a műanyag, illetve az alumíniumból készült szerkezeteket is. Az építmény tetőszerkezete a hagyományos tetőelemek mellett biztonsági üvegből, illetve polikarbonát lemezekből is kialakítható, így megnövelhetjük a beérkező fény mennyiségét is.

Télikertek építése alapanyag szerint – Télikertek építése műanyagból

A műanyag télikertek PVC-ből készülnek, amely ellenálló a folyamatosan tűző nappal, illetve a felületüket érő csapadékkal szemben is. A műanyag profilelemek belseje üreges kialakítású, melyek a bennük található levegőt hasznosítják hőszigetelési feladatokra.

A műanyag télikertek elemei alapesetben fehér színben készülnek, ami modern látványt biztosít a épület számára. A fehértől eltérő színben is lehetséges a gyártásuk, ehhez színes vagy fa hatást nyújtó fóliával vonják be őket. Az általunk kiválasztott stílusú fóliát a gyártás során, a még meg nem keményedett profilok felületére laminálják, így megelőzhető, hogy idő előtt felváljon a fólia a felületről.

A műanyag télikertek szerkezete nem igényel festést, vagy egyéb gondozást, tisztán tartásuk pedig könnyedén elvégezhető.

Télikertek építése alapanyag szerint – Télikertek építése fából

A fa télikertek legnagyobb számban a borovi fenyőből készülnek, amely egy tartós, ellenálló faanyag. Külső és belső használatra egyaránt kiválóan felhasználható, így a télikertek és nyílászárók mellett más területeken is gyakran használják őket.

Az időjárás hatásaival szemben hosszú időn át képes ellenáll. A faanyag rajzolatának és a nagy színválasztéknak köszönhetően a télikertünk bármilyen környezetbe könnyedén beleilleszthető.

A fa télikertek a felületkezelésnek köszönhetően tartósan ellenállnak majd a felületüket érő időjárási hatásoknak, valamint a faanyagot károsító rovarokkal vagy gombákkal szemben. A télikert szerkezetéhez használt faanyag rétegragasztással készül, hossztoldott faanyag felhasználásával.

A rétegragasztott faanyag használatával a télikert esetleges vetemedése jelentősen csökkenthető. Ezzel megelőzhetjük, hogy a csapadékok vagy a magas páratartalom eldeformálja a télikert szerkezetét.

 

Télikertek építése alapanyag szerint – Alumínium télikertek építése

Az alumínium télikertek ára ugyan magasabb a fából vagy műanyagból készült társaihoz képest, ám cserébe számos előnyt biztosít a helység számára. Az alumínium előnyös nagy előnye, hogy tartós, felületük nem pedig rozsdásodik, az alacsony tömegüknek köszönhetően pedig könnyű szerkezetek létrehozására is alkalmasak.

Az épülethez használt alumínium profilok a merevségüknek köszönhetően nem igényelnek további acél merevítést, ezért még a háromrétegű hőszigetelt üvegezés súlyát is képesek elviselni. A nagyobb szerkezeti szilárdságnak köszönhetően keskenyebb profilok elegendőek, így megnövelhetjük az üvegezés méretét.

Alumínium télikertek felülete

Az alumínium télikert felületére nincs káros hatással az erős napsütés, valamint a rájuk hulló csapadék, valamint nem tesz bennük kárt a gombásodás vagy penész. Mivel az alapanyag ellenáll a párának, így a télikert segítségével lefedhetjük medencénket, jacuzzinkat anélkül, hogy a levegő páratartalma kárt tenne a szerkezetben.

Az alumínium télikertek egyik legnagyobb előnye, hogy a fából vagy műanyagból készült szerkezetekkel ellentétben bármilyen színnel elláthatóak. Ennek segítségével az utólag épített télikertek könnyedén harmonizálhatnak otthonunkkal.

A terasz beépítés polikarbonát tetőelemek segítségével, valamint hőszigetelt szerkezet építésével egy sokoldalúan használható, időjárástól védett helységet eredményez. A terasz nagyszerű helyszínt biztosíthat többféle tevékenységhez, ám teljes mértékben ki van téve az időjárásnak. Egy hirtelen jött eső vagy szél megzavarhatja a pihenésünket. A terasz beépítésével kialakított helységek tetőszerkezetéhez a polikarbonát lemezek több szempontból is előnyösek.

Milyen előnyökkel jár a polikarbonát használata a terasz beépítése során

A terasz fedésénél, valamint a teraszon beépítésével nyert télikert a helység tetőszerkezetét többféle alapanyagból is kialakíthatjuk. Az üvegtető látványos megoldás, ám nagy tömegének köszönhetően további tartóelemeket igényelhet, ez pedig a belső térből vehet el helyet. Emellett a napfényt teljes mértékben átengedi, mely télen előnyös lehet, ám nyáron a helység túlmelegedését okozhatja.

Ezzel szemben a polikarbonát tetőlemezek számos előnyös tulajdonságukkal kiváló alternatívát nyújtanak a terasz beépítéséhez, fedéséhez. Alacsony tömegük miatt a tetőszerkezet nem igényel extra tartóelemeket, így a télikert belső tere tágasabb, letisztultabb hatást nyújt.

A polikarbonát lemezek belseje üreges, így megfelelő hőszigetelést nyújt a beépített terasz számára. A természetes fény egy részét engedi csak át, így a helység kevésbé lesz hajlamos a túlmelegedésre nyáron. Természetesen elláthatóak árnyékoló eszközökkel is, így még hatékonyabb védelmet nyújtanak a meleg ellen.

Az üvegtáblákkal szemben a terasz beépítése a polikarbonát tetőelemeknek köszönhetően sokkal gazdaságosabb is. Ennek köszönhetően a beépítés sokkal költséghatékonyabb lesz.

A hagyományos víztiszta polikarbonát lemezek mellett lehetőségünk van opálos, bronz vagy egyéb színű lemezeket is felszerelni, melyek egyedi hangulatot biztosítanak a használóiknak.

Miért érdemes a terasz beépítése

A terasz beépítésével megakadályozhatjuk, hogy az ide tervezett családi összejöveteleket elmossa egy hirtelen jött eső, vagy megzavarja a szél. A hőszigetelt elemekkel beépített terasz nem csak nyáron használható, így akár télen is kiülhetünk majd egy kávéra, teára, vagy akár egy gyors étkezésre is. A télikert, beépített terasz akár fűthető is, ezzel pedig akár egész évben tartható a kellemes hőmérséklet odabent.

A nagyméretű üvegfelületnek köszönhetően a helység több mint elegendő természetes megvilágítással rendelkezi. Ez a fény jótékonyan hat a közérzetünkre, valamint a szobanövényeink is értékelni fogják. Az üvegtáblákon áthaladó napfény télen az üvegházhatást hasznosítva biztosít kellemes hőmérsékletet a helység számára.

A terasz beépítés során használt alapanyagok polikarbonát tetőlemezekkel

A műanyag elemek felhasználásával beépített terasz a modern és letisztult hatás mellett költséghatékony megoldást is lehetővé tesz. A műanyag tartóelemek és nyílászárók a belsejükben kialakított légkamrák segítségével biztosítják a megfelelő szigetelést a szerkezet számára. A terasz beépítés polikarbonát tetővel, valamint hőszigetelt üvegtáblákkal felszerelt műanyag nyílászárók használatával történik.

A természetes anyagok kedvelő számra a terasz beépítés során a fa elemek felhasználása javasolt. A borovi fenyőből készült szerkezet felülete barátságos és hívogató, emellett pedig kiválóan alkalmas a kültéri felhasználásra. A fából készült szerkezet hőszigetelése nagyon jó, a hőszigetelt üvegnek köszönhetően nagyon kellemes hőmérséklet alakítható ki a helységben.

Az alumínium szerkezettel és nyílászárókkal beépített teraszok a legmagasabb elvárásoknak is könnyedén megfelelnek. Az alumínium beépített teraszok és télikertek ellenállóak az időjárással szemben, valamint a legintenzívebb használat sem tesz bennük kárt. Felületük nem rozsdásodik, valamint szinte bármilyen színnel ellátható. A polikarbonát tetőlemezek, valamint az alumínium nyílászárók nemcsak modern és elegáns megjelenést biztosítanak, de nagyon jól szigetelnek is.

 

Télikert kapcsolat

Profixig Team Kft.

Télikert bemutatótermünk címe: Budapest, IX.kerület, Márton u 35B Előzetes bejelentkezés a bemutatóterembe az alábbi telefonszámon lehetséges: Tel:+36(20)5130668 Szikszó, Miskolci út 46 E-mail: [email protected] Bankszámlaszám: 10403002-50526585-75491002 Adószám: 23381098-2-05
Termékeink
 • előtető
 • nyitott terasz
 • medencefedés
 • teraszbeépítés, terasz építés
 • függönyfal
 • üvegház
 • teraszok készítése fából
 • kocsibeálló
 • redőny
 • fa télikert
 • télikert árnyékolás
 • reluxa