Bejegyzés a ‘Műanyag télikert’ kategóriában

A télikertek építése többféle alapanyagból, valamint többféle kialakítás szerint lehetséges, ezáltal a legtöbb otthon kiegészíthető ezzel a sokoldalúan használható építménnyel. Az építéshez a megszokottnak számító fa mellett gyakran választják a műanyag, illetve az alumíniumból készült szerkezeteket is. Az építmény tetőszerkezete a hagyományos tetőelemek mellett biztonsági üvegből, illetve polikarbonát lemezekből is kialakítható, így megnövelhetjük a beérkező fény mennyiségét is.

Télikertek építése alapanyag szerint – Télikertek építése műanyagból

A műanyag télikertek PVC-ből készülnek, amely ellenálló a folyamatosan tűző nappal, illetve a felületüket érő csapadékkal szemben is. A műanyag profilelemek belseje üreges kialakítású, melyek a bennük található levegőt hasznosítják hőszigetelési feladatokra.

A műanyag télikertek elemei alapesetben fehér színben készülnek, ami modern látványt biztosít a épület számára. A fehértől eltérő színben is lehetséges a gyártásuk, ehhez színes vagy fa hatást nyújtó fóliával vonják be őket. Az általunk kiválasztott stílusú fóliát a gyártás során, a még meg nem keményedett profilok felületére laminálják, így megelőzhető, hogy idő előtt felváljon a fólia a felületről.

A műanyag télikertek szerkezete nem igényel festést, vagy egyéb gondozást, tisztán tartásuk pedig könnyedén elvégezhető.

Télikertek építése alapanyag szerint – Télikertek építése fából

A fa télikertek legnagyobb számban a borovi fenyőből készülnek, amely egy tartós, ellenálló faanyag. Külső és belső használatra egyaránt kiválóan felhasználható, így a télikertek és nyílászárók mellett más területeken is gyakran használják őket.

Az időjárás hatásaival szemben hosszú időn át képes ellenáll. A faanyag rajzolatának és a nagy színválasztéknak köszönhetően a télikertünk bármilyen környezetbe könnyedén beleilleszthető.

A fa télikertek a felületkezelésnek köszönhetően tartósan ellenállnak majd a felületüket érő időjárási hatásoknak, valamint a faanyagot károsító rovarokkal vagy gombákkal szemben. A télikert szerkezetéhez használt faanyag rétegragasztással készül, hossztoldott faanyag felhasználásával.

A rétegragasztott faanyag használatával a télikert esetleges vetemedése jelentősen csökkenthető. Ezzel megelőzhetjük, hogy a csapadékok vagy a magas páratartalom eldeformálja a télikert szerkezetét.

 

Télikertek építése alapanyag szerint – Alumínium télikertek építése

Az alumínium télikertek ára ugyan magasabb a fából vagy műanyagból készült társaihoz képest, ám cserébe számos előnyt biztosít a helység számára. Az alumínium előnyös nagy előnye, hogy tartós, felületük nem pedig rozsdásodik, az alacsony tömegüknek köszönhetően pedig könnyű szerkezetek létrehozására is alkalmasak.

Az épülethez használt alumínium profilok a merevségüknek köszönhetően nem igényelnek további acél merevítést, ezért még a háromrétegű hőszigetelt üvegezés súlyát is képesek elviselni. A nagyobb szerkezeti szilárdságnak köszönhetően keskenyebb profilok elegendőek, így megnövelhetjük az üvegezés méretét.

Alumínium télikertek felülete

Az alumínium télikert felületére nincs káros hatással az erős napsütés, valamint a rájuk hulló csapadék, valamint nem tesz bennük kárt a gombásodás vagy penész. Mivel az alapanyag ellenáll a párának, így a télikert segítségével lefedhetjük medencénket, jacuzzinkat anélkül, hogy a levegő páratartalma kárt tenne a szerkezetben.

Az alumínium télikertek egyik legnagyobb előnye, hogy a fából vagy műanyagból készült szerkezetekkel ellentétben bármilyen színnel elláthatóak. Ennek segítségével az utólag épített télikertek könnyedén harmonizálhatnak otthonunkkal.

A terasz beépítés polikarbonát tetőelemek segítségével, valamint hőszigetelt szerkezet építésével egy sokoldalúan használható, időjárástól védett helységet eredményez. A terasz nagyszerű helyszínt biztosíthat többféle tevékenységhez, ám teljes mértékben ki van téve az időjárásnak. Egy hirtelen jött eső vagy szél megzavarhatja a pihenésünket. A terasz beépítésével kialakított helységek tetőszerkezetéhez a polikarbonát lemezek több szempontból is előnyösek.

Milyen előnyökkel jár a polikarbonát használata a terasz beépítése során

A terasz fedésénél, valamint a teraszon beépítésével nyert télikert a helység tetőszerkezetét többféle alapanyagból is kialakíthatjuk. Az üvegtető látványos megoldás, ám nagy tömegének köszönhetően további tartóelemeket igényelhet, ez pedig a belső térből vehet el helyet. Emellett a napfényt teljes mértékben átengedi, mely télen előnyös lehet, ám nyáron a helység túlmelegedését okozhatja.

Ezzel szemben a polikarbonát tetőlemezek számos előnyös tulajdonságukkal kiváló alternatívát nyújtanak a terasz beépítéséhez, fedéséhez. Alacsony tömegük miatt a tetőszerkezet nem igényel extra tartóelemeket, így a télikert belső tere tágasabb, letisztultabb hatást nyújt.

A polikarbonát lemezek belseje üreges, így megfelelő hőszigetelést nyújt a beépített terasz számára. A természetes fény egy részét engedi csak át, így a helység kevésbé lesz hajlamos a túlmelegedésre nyáron. Természetesen elláthatóak árnyékoló eszközökkel is, így még hatékonyabb védelmet nyújtanak a meleg ellen.

Az üvegtáblákkal szemben a terasz beépítése a polikarbonát tetőelemeknek köszönhetően sokkal gazdaságosabb is. Ennek köszönhetően a beépítés sokkal költséghatékonyabb lesz.

A hagyományos víztiszta polikarbonát lemezek mellett lehetőségünk van opálos, bronz vagy egyéb színű lemezeket is felszerelni, melyek egyedi hangulatot biztosítanak a használóiknak.

Miért érdemes a terasz beépítése

A terasz beépítésével megakadályozhatjuk, hogy az ide tervezett családi összejöveteleket elmossa egy hirtelen jött eső, vagy megzavarja a szél. A hőszigetelt elemekkel beépített terasz nem csak nyáron használható, így akár télen is kiülhetünk majd egy kávéra, teára, vagy akár egy gyors étkezésre is. A télikert, beépített terasz akár fűthető is, ezzel pedig akár egész évben tartható a kellemes hőmérséklet odabent.

A nagyméretű üvegfelületnek köszönhetően a helység több mint elegendő természetes megvilágítással rendelkezi. Ez a fény jótékonyan hat a közérzetünkre, valamint a szobanövényeink is értékelni fogják. Az üvegtáblákon áthaladó napfény télen az üvegházhatást hasznosítva biztosít kellemes hőmérsékletet a helység számára.

A terasz beépítés során használt alapanyagok polikarbonát tetőlemezekkel

A műanyag elemek felhasználásával beépített terasz a modern és letisztult hatás mellett költséghatékony megoldást is lehetővé tesz. A műanyag tartóelemek és nyílászárók a belsejükben kialakított légkamrák segítségével biztosítják a megfelelő szigetelést a szerkezet számára. A terasz beépítés polikarbonát tetővel, valamint hőszigetelt üvegtáblákkal felszerelt műanyag nyílászárók használatával történik.

A természetes anyagok kedvelő számra a terasz beépítés során a fa elemek felhasználása javasolt. A borovi fenyőből készült szerkezet felülete barátságos és hívogató, emellett pedig kiválóan alkalmas a kültéri felhasználásra. A fából készült szerkezet hőszigetelése nagyon jó, a hőszigetelt üvegnek köszönhetően nagyon kellemes hőmérséklet alakítható ki a helységben.

Az alumínium szerkezettel és nyílászárókkal beépített teraszok a legmagasabb elvárásoknak is könnyedén megfelelnek. Az alumínium beépített teraszok és télikertek ellenállóak az időjárással szemben, valamint a legintenzívebb használat sem tesz bennük kárt. Felületük nem rozsdásodik, valamint szinte bármilyen színnel ellátható. A polikarbonát tetőlemezek, valamint az alumínium nyílászárók nemcsak modern és elegáns megjelenést biztosítanak, de nagyon jól szigetelnek is.

 

A nyitott terasz beépítése számos előnnyel járhat. A terasz ideális helyszínt nyújthat a családunk vagy barátaink számára egy kis pihenésre vagy ebédre. A terasz esetében ezt sajnos csak akkor élvezhetjük zavartalanul, ha az időjárás is úgy akarja. Egy-egy hirtelen jött eső könnyű szerrel elronthatja az összejövetelt. A terasz beépítésével egy természetes megvilágításban gazdag, időjárástól védett helységgel bővíthetjük ki otthonunkat.

Nyitott terasz beépítése, télikert kialakítás a meglévő teraszon

A terasz beépítésével egy modern télikerttel azonos funkciójú helységet kapunk, mely nem csupán védve lesz időjárás szeszéjeitől, hanem számos további előnnyel is jár. A zárt helységnek köszönhetően az itt tárolt bútoraink, növényeink védve lesznek a fagytól, széltől és az elázástól.

A nagyméretű üvegtábláknak köszönhetően a helység szinte bármelyik szobanövényünknek ideális környezetet biztosít. A nagy mennyiségű természetes fény az itt tartózkodók jó közérzetét is elősegíti, a természet közelségét védett körülmények között élvezhetjük.

A nyitott terasz beépítés hőszigetelt elemek felhasználásával történik. A fából, műanyagból vagy alumíniumból készült szerkezet hatékony hőszigetelését jó záródó nyílászárók, valamint hőszigetelt üvegezés is elősegíti. A helység hőszigetelése akár gazdaságos fűtést is lehetővé tesz, így akár egész évben használhatjuk a helységet.

A beépített terasz számos funkciót elláthat, az itt kialakított étkező vagy pihenőhelységek a nagyméretű üvegtábláknak köszönhetően egyedi látványt nyújtanak a bent tartózkodóknak. Amennyiben biztonsági üvegtetővel látjuk el, a kialakított télikert akár este is csodás látványt biztosít használói számára.

Nyitott terasz beépítése, valamint a lehetséges alapanyagok

A nyitott terasz beépítése során többféle alapanyagból készült szerkezet közül választhatjuk ki az igényeinknek, valamint pénztárcánknak megfelelőt. A kiválasztott alapanyag mellett a télikert hőszigetelt üvegezéssel, valamint hatékonyan záródó nyílászárókkal kerül felszerelésre a maximális kényelem érdekében.

A terasz beépítése során a helység tetőszerkezetét biztonsági üveg, illetve polikarbonát lemezek felhasználásával is kialakíthatjuk.

Nyitott terasz beépítése fa elemekkel

A fa természetessége, egyedi látványa csodás hangulatot biztosít azoknak, akik szeretik a fából készült dolgokat. A szerkezet tartóelemei, illetve nyílászárói rétegragasztással előállított, hossztoldott vagy toldásnélküli borovi fenyő elemekből készülnek. A borovi fenyő kiválóan ellenáll az időjárás hatásainak, tartósságának és előnyös külsejének köszönhetően nagyszerű választás a természetes anyagok kedvelői számára.

Nyitott terasz beépítése műanyag profilokból

Az épület nyílászáróihoz hasonlóan a műanyag elemek egy kiváló ár-érték arányú szerkezet létrehozását teszik lehetővé. A PVC-ből készült műanyag profilok hatékony hőszigetelése, valamint egyszerű használata a barátságos árral párosítva sok ember számára teszi vonzóvá.

A műanyag télikert felületére és szerkezetére nincs káros hatással az időjárás, nem hajlamosak a vetemedésre, valamint a rozsdától sem kell tartanunk. Az üreges kialakítású műanyag profilok belsejében található légkamrák biztosítják a megfelelő hőszigetelést a szerkezet számára.

A műanyag télikert nem igényel festést, felületükre pedig nincs hatással a rájuk hulló csapadék, fagy, valamint az erős UV sugárzás sem. Karbantartásuk és tisztántartásuk könnyedén és gyorsan elvégezhető, így nem jár különösebb erőfeszítésekkel.

Nyitott terasz beépítése alumínium szerkezettel

Az alumínium szerkezetnek köszönhetően a nyitott terasz beépítése a legintenzívebb használatnak is könnyen ellenálló, szinte örökéletű szerkezetet eredményez. Az alumínium kiváló alapanyag, segítségével pedig hosszan tartó, eleganciát sugárzó helységgé alakíthatjuk a terasz a beépítést követően.

Az alumínium profilok a RAL színskála bármelyik színével elláthatóak, a szinterezésnek köszönhetően pedig nem pereg le festék a felületükről. Az alumínium szerkezet újrafestésére csak a felületük sérülése esetében lehet szükséges.

A terasz beépítés szobának, vagy egyéb könnyen kivitelezhető. A terasz beépítés során a már meglévő teraszunkat télikertté alakíthatjuk, ezzel pedig egy újabb helységgel gazdagíthatjuk otthonunkat. Ezt a területet számos módon hasznosíthatjuk, a terasszal ellentétben pedig az itt tárolt tárgyaink, értékeink védve lesznek az időjárástól.

Terasz beépítés szobának

Terasz beépítés szobának

Terasz beépítés szobának, avagy a terasz beépítés előnyei

A terasz megfelelő időjárás esetén sokféle eseménynek adhat otthont. A pihenés, munka és a családi étkezések, beszélgetések mellett tárolhatunk itt növényeinket is. Mivel a terasz folyamatosan ki van téve az időjárás szeszélyeinek, így bármikor megszakadhat a programunk.

A terasz beépítésével egy zárt, időjárás hatásaitól védett helységet kapunk. Ezt a helységet a terasz méretétől függően szinte bármilyen tevékenységre használhatjuk. A nagy üvegfelületének köszönhetően a beépített terasz belsejében több mint elegendő a természetes fény. Ez nemcsak a közérzetünknek tehet jót, hanem az itt elhelyezett, időjárásra érzéken szobanövényeinknek is.

Az ide tervezett baráti vagy családi összejövetelek védve lesznek az időjárás szeszélyeitől, így egy hirtelen eső nem vet véget a programunknak. A beépített terasz építése szigetelt elemek felhasználásával történik, így a helység nagyon jó hang és hőszigetelést kap. Ennek köszönhetően akár fűtést is kialakíthatunk, ami által egész évben élvezhetjük a helység nyújtotta lehetőségeket.

A terasz beépítés során felhasznált nagy mennyiségű hőszigetelt üvegezés télen a felületüket érő napfényt hasznosítják, melegen tartva ezzel a helységet.

Terasz beépítés szobának műanyag szerkezet kialakításával

A terasz beépítésének a legköltséghatékonyabb módja, ha műanyag elemekből történik. A műanyag télikertek kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően sokak számára elérhetőek. A szerkezet a nyílászárókhoz hasonlóan üreges kialakítású műanyag profilokból készül. A légkamrákban található levegő nagyon jó hőszigetelést biztosít a helység számára.

A terasz beépítéshez használt műanyag szerkezet felülete ellenálló a csapadékokkal, gombákkal szemben, valamint nem igényel festést sem. Gyártásuk fehér színben történik, ám színes, illetve fa hatású fóliával is bevonhatóak a gyártás során.

Terasz beépítés szobának alumínium szerkezet kialakításával

A terasz beépítése alumínium szerkezet felhasználásával is lehetséges. Az alumínium kiváló építőanyag. Az alumíniumnak köszönhetően a szerkezet könnyű és stabil lesz, valamint nem kell aggódnunk a rozsda miatt sem. Az alumínium télikertek ára ugyan magasabb, ám cserébe a helység nem csak a luxus érzését kelti majd, hanem ellenáll majd a legnagyobb igénybevételnek is.

Terasz beépítés szobának fa szerkezet kialakításával

A fa télikertek első sorban a természetes külső kedvelőinek ajánlottak. A terasz beépítéshez rétegragasztott borovi fenyő elemeket használnak. A borovi fenyő kiváló alapanyag a kültéri használatra, mivel tartós és ellenálló. A fa erezetének köszönhetően a szerkezet természetes és látványos külsővel dobja majd fel otthonunkat. A felületet a gyártás során ellátják a megfelelő védelemmel, így éveken át tartó védelmet kap a szerkezet az időjárás hatásaitól. A felületkezelést 7-8 évenként megújítva akár évtizedeken keresztül élvezhetjük a fa eleganciáját.

Terasz beépítés szobának, árnyékoló eszközök használata

A terasz beépítésével nyert helység a nagy üvegfelületnek köszönhetően egy-egy nyári hőség során könnyen túlmelegedhet. A helység túlmelegedése ellen a leghatékonyabban a rendszeres szellőztetéssel, valamint árnyékoló eszközökkel védekezhetünk. Ezek közül a leghatékonyabb eszközök a különböző anyagú redőnyök.

Az alumíniumból vagy műanyagból készült redőnyök már azelőtt eltérítik a napsugarakat, mielőtt azok az üveg felületét elérik. A redőnyök használata hatékony megoldás a túlmelegedés ellen, valamint a helységbe érkező fény mennyiségét is szabályozhatjuk velük.

A télikert üvegezése az épület felületének szinte teljes egészét alkotja. A télikertek régebben kizárólag a növények védelmére szolgált a rossz idő beköszöntével, napjainkban viszont teljesen más szerepet is betölthet. A télikert üvegfelületei minden esetben hőszigetelt üvegezésből készülnek, ennek köszönhetően az épület számos előnyös tulajdonságra tesz szert.

Télikert hőszigetelése

A hőszigetelés ma már minden épülettípus egyik legfontosabb tulajdonsága. Ez főként a magas energiaárak miatt van így. A lakóépületek esetében a hatékony hőszigetelés alacsonyabb fűtési költséget, valamint jobb közérzetet biztosít a használóik számára.

A télikerthez használt hőszigetelt üvegtáblák két üvegréteggel rendelkeznek. Mindkét üvegréteg 4 milliméter vastag, a rögzítésük 16 milliméteres távolsággal történik, melyekhez távtartókat használnak a gyártás során. Az így kialakított légrést rossz hővezető tulajdonsággal rendelkező védőgázzal töltik fel, valamint párazáró szigeteléssel zárják le. Ennek köszönhetően megelőzhető, hogy az üveglapok közül kiszökjön a védő gáz, valamint pára csapódjon le a szerkezet belsejében.

A hőszigetelt szerkezeti elemeknek és üvegezésnek köszönhetően a télikert belső terében kellemes hőmérséklet tartható fent még rossz időjárás esetén is. A helységben akár gazdaságos fűtés is kialakítható. A hőszigetelt üvegtáblák az üvegházhatás miatt az üvegen áthaladó napfény segítségével segítenek melegen tartani a helységet.

Amíg az év nagy részében az üvegházhatás hasznosítja a napsugarakat, a nyári időszakban könnyen túl is melegítheti a télikert belső tereit. Ennek elkerülésében a különböző külső és belső árnyékolók lehetnek segítségünkre. Ezek közül a leghatékonyabb a hőszigetelt üveg külső oldalán felszerelt redőny, mely azelőtt téríti el a napsugarakat, mielőtt még elérnék az üvegtábla külső oldalát.

Télikert fából

Télikert fából

Télikert hangszigetelése

A télikert üvegezésére használt hőszigetelt üvegezés hatékony hangszigetelő képességgel is rendelkezik. A hagyományos, egyrétegű üveg a zajok hatására rezonálhat, sok esetben pedig fel is erősítheti a kintről érkező zajokat. A kétrétegű üvegezés a zavaró zajok jelentős részét távol tartja a helységtől, így biztosítva a kellemesebb környezetet a felhasználó számára.

A télikert üvegezése hangszigetelési szempontból kiemelten fontos a nappalival közös légtért alkotó télikertek esetében, mivel így a nappali helység hangszigetelése is javulhat.

 

Télikert üvegezése nyitható és fix üveg felületekkel

A télikert építéséhez használt nyílászárók fix, illetve különböző nyitásmóddal rendelkezhetnek. A függőlegesen beépített üvegfelületek egy része, vagy akár az összes is kialakítható nyithatóra. Az épület megfelelő szellőzéséhez azonban általában elegendő 2-3 nyitható felület.

A télikert nyílászárói a hagyományos nyitás mellett bukó funkcióval is elláthatóak, így szellőztetéskor az ablak nyitása kevesebb helyet vesz majd el a télikert belső teréből.

A télikert üvegezés légzárása, szélállósága

A télikertek biztonsága és szigetelése szempontjából a szélállóság, valamint a megfelelő légzárás kiemelten fontos. A télikert nyílászáróinak, üvegfelületeinek ellen kell állnia az erősebb széllökések elleni is a biztonságos használat érdekében.

A télikert üvegezése nagyban hozzájárul az szerkezet hőszigeteléséhez. A megfelelő légzárás biztosításával elkerülhető a huzat kialakítása. Ez a huzat a nyílászáró nyílója és a hozzá tartozó keret között található keskeny hézagokon keresztül alakulhat ki. Ezeken a réseken megfelelő tömítés nélkül a levegő zavartalanul járhat-kelhet, folyamatosan hűtve ezzel az épületet, valamint kellemetlen huzatot okozva ezzel.

A megfelelő légzárás érdekében dupla gumi tömítő csíkok vannak felszerelve a nyílászárók és a keret találkozásához, melyek útját állják az átáramló levegőnek.

Az olcsó télikert ma már nem számít lehetetlen dolognak. A télikertek többféleképpen kivitelezhetőek, többféle alapanyag felhasználásával készülhetnek, ennek köszönhetően a legtöbb háztartás megengedheti magának. A télikerteket régen kizárólag a tehetősek engedhették meg maguknak, feladatuk pedig többnyire csak az időjárásra érzékeny növények tárolása és védelme volt. A mai modern télikertek a növények tárolása mellett számos további feladatot is kiválóan elláthatnak, így sokoldalúan hasznosíthatóak a mindennapokban.

Olcsó télikert, teraszbeépítés

Olcsó télikert, teraszbeépítés

Télikertek feladata és előnyei

A mai modern télikertek felhasználhatóságának csak a helység mérete és kivitele szab határt. A télikert építésével meglévő teraszunkat, erkélyünket megvédhetjük az időjárás hatásaitól. Az itt elhelyezett eszközeink vagy bútorok tökéletesen védve lesznek az esőtől, hótól, valamint a széltől.

A télikert otthont adhat a kedvenc szobanövényünknek, ehhez a nagyméretű üvegfelületek biztosítják a megfelelő természetes fényt. Étkezők, pihenő helységek vagy akár dolgozó szobák kialakítása is lehetséges a télikert építésével, amennyiben a méretük megfelelő a feladatra.

A télikert felületének legnagyobb részét hőszigetelt üveg alkotja, mely megfelelő szigetelést nyújt a helység számára. A hatékony hőszigetelésnek köszönhetően a helység télen akár gazdaságos fűtés kialakítását is lehetővé teszi. A fűtésnek köszönhetően akár a nappali helységünk toldásaként is használható közös légterű télikertként.

Olcsó télikert kialakítás szerint

A télikert többféle módón megépíthető, így a legtöbb ingatlan területén nem ütközünk problémába az építés során. A leggyakoribb módja a télikert létesítésének a terasz beépítésével történik. Ebben az esetben a télikert nem igényel külön alapozást, ezáltal alacsonyabb áron lehetséges az építés.

Az olcsó télikert kialakítás másik módja, mikor a ház homlokzatához építjük. Ebben az esetben a télikert egy vagy több oldalfalát is az épület homlokzata alkotja, így kevesebb üveg és szerkezeti elem szüksége az építéshez.

A télikert építés harmadik módja a különálló szerkezet építése. Ez a megoldás sem feltétlenül drága, de az épület mindenképpen beton alapot igényel az építés előtt, ami pedig további költségeket jelent.

Olcsó télikert méret szerint

Az általános vélekedés szerint az olcsó télikert kicsi. Ez viszonyt nem minden esetben van így. A télikert mérete természetesen meghatározza, hogy bizonyos alapanyagokból mennyi szükséges az építéshez. Ennek ellenére a nagyobb méretű télikertek négyzetméter ára alacsonyabb.

Az olcsó télikert legkönnyebben a meglévő teraszunk beépítésével érhető el, ehhez pedig a terasz egy részét vagy egészét is beépíthetjük igényünk szerint.

Olcsó télikert építése különböző anyagokból

A télikert építése többféle anyagból történhet, ám ha az alacsony ár a fő szempont, akkor a műanyag télikertek jelenthetnek megoldást számunkra. A műanyag télikertek PVC-ből készülnek, üreges kialakításuknak köszönhetően könnyűek, valamint nagyon jó hőszigetelést biztosítanak.

A műanyag télikertek alkotóelemei fehér színben készülnek, nem igényelnek festést, így elkészítésük nem csak gyorsabb, hanem olcsóbb is. A PVC-hez adott adalékoknak köszönhetően a télikert ellenáll majd az erős UV sugárzás káros hatásainak, megóvva a szerkezet felületét.

Az olcsó télikert nyílászárói

A télikert üvegfelületei fix valamint nyitható kialakítással is elkészíthetőek. A hatékony levegőcseréhez legalább két nyitható ablakra vagy ajtóra van szükség, de lehetőség szerint az összes üvegfelület kialakítható nyithatóra. Utóbbi természetesen drágább, tehát a télikert építés költségeit alacsonyan szeretnénk tartani, elegendő 2-3 jól elhelyezett nyitható nyílászáró beépítése.

A télikert árak jelentős csökkenésének köszönhetően már nem csak a tehetősek számára elérhető ez a különleges épület. A télikert praktikus, elegáns, valamint kellemes és környezethez közeli helyszínt biztosíthat felhasználói számára. A télikert árak elsősorban a szerkezethez használt alapanyagok, valamint az építmény kialakítása szerint alakulnak.

Télikert árak

Télikert árak

Télikert árak a méret függvényében

A télikert mérete határozza meg, hogy a szerkezethez mennyi alapanyag, valamint nyitható és fix üvegfelület szükséges. Egy kisebb méretű télikert építésével, vagy egy terasz beépítésénél a fent említett anyagokból jelentősen kevesebbre van szükség, mint például egy medence fedésénél.

A nagyobb méretű télikertek természetesen nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek, ám a négyzetméter áruk alacsonyabb. Ez annak köszönhető, hogy egy kisméretű, illetve egy nagyméretű télikert építésénél ugyanazok a műveletek szükségesek.

A télikert kialakítása, az építés módjai

A télikert építése többféleképpen történhet. A szabadon álló épületek esetében megfelelő beton alapozásra van szükség, mely a télikert építése előtti kőműves munkát igényelhet. Amennyiben a hely és az alapozás már adott, csak a télikert építéséhez szükséges anyagokra és munkára van szükség.

A már meglévő terasz beépítés segítségével megvédhetjük az itt elhelyezett bútorainkat és használati tárgyainkat. Mivel a terasz már adott, így már csak a télikert gyártása és építése kerül pénzbe. A terasz beépítésével kialakított télikertek így nem csak gazdaságosak, hanem a már meglévő helység fejlesztését is lehetővé teszik.

A télikert tetőszerkezete

A télikert árak szempontjából az épülethez használt tetőszerkezet is fontos tényező. Itt többféle alapanyag közül van lehetőségünk kiválasztani a nekünk megfelelőt. A hagyományos, épített tető helyét mára átvette az üveg, illetve a polikarbonát lemezekből készült tető.

Az üvegtető választása esetén biztonsági üvegből álló táblák kerülnek felszerelésre, melyek átlátszóak, így remek kilátást biztosítanak számunkra. Az üvegtáblák azonban a nyári napsütésben könnyedén túlhevíthetik a télikert belső terét, ezért külső vagy belső árnyékolók használata szükséges. A biztonsági üvegtáblák nagy tömege miatt előfordulhat, hogy több tartóelemre van szükség, ami pedig további költséget jelenthet számunkra.

A polikarbonát tetőlemezek alacsony tömegüknek köszönhetően könnyű és tágas szerkezetek építését teszi lehetővé. A természetes fénynek csak egy részét engedi át, így a télikert kevésbé hajlamos a túlmelegedésre. A télikert árak a polikarbonát tetőszerkezetnek köszönhetően sokkal kedvezőbbek az üvegtetőkénél.

A télikert nyílászárói és a szerkezethez használt alapanyag

A télikert árak mértéke függ az építés során beszerelt nyílászárók számától, méretétől, valamint az alapanyagtól egyaránt. A télikert építése során lehetőségünk van fix, valamint nyitható üvegfelületek kialakítására. A hatékony szellőzés biztosításához legalább 2-3 nyitható nyílászáró szükséges. Amennyiben szeretnénk, természetesen az összes üvegfelület kialakítható nyithatóra, ám ez megemeli a télikert építésének árát.

A télikert építéséhez használt alapanyagok

Az építés előtt ki kell választanunk a télikert szerkezetéhez használt alapanyagot. A télikert árak ugyanakkora méretű és kialakítású télikertek esetében változhatnak az alapanyag típusától függően.

Fa télikert árak

A fa télikert az alapanyagnak köszönhetően egyedi és természetes látványt biztosítanak számunkra. A borovi fenyő tartósságának köszönhetően egy ellenálló és szép, természetes anyagok felhasználásával készült szerkezetet kapunk. A gyártáskor fa elemek megkapják a szükséges felületkezelést, éveken át tartó védelmet nyújt az anyag számára.

Műanyag télikert árak

A műanyag télikert PVC-ből gyártott elemekből készülnek, melyekre nincs hatással az időjárás. A műanyag télikertek felülete nem igényel festést, valamint a legtöbb vegyszerrel szemben ellenálló. Az üreges kialakításnak köszönhetően nem csak könnyűek, hanem nagyon jól szigetelnek is. A műanyag télikert árak alacsonyak, ezáltal még több ember számára elérhetőek.

Alumínium télikert árak

Az alumínium télikert árak magasabbak a fent említett anyagokénál, de használatuk számos előnyös tulajdonságot biztosít számunkra. Az alumínium szerkezet nincs kitéve a rozsdásodásnak és a vetemedésnek, valamint időszakos újrafestést sem igényelnek.

A terasz beépítése hőszigetelt üveggel egy olyan sokoldalúan használható, különleges helyet eredményez, mely már nem lesz kitéve az időjárás hatásainak. Ennek köszönhetően a terasz egy időjárástól független, védett helységgé válik, mely akár az egész évben használható lesz. A nagy felületű hőszigetelt üvegezésnek köszönhetően a beépített terasz nemcsak a napfényt hasznosítja a helység melegen tartására, hanem hosszú időn keresztül meg is őrzi majd a meleget.

Terasz beépítése hőszigetelt üveggel – Télikert kialakítása

A terasz beépítése, télikerté alakítása többféle alapanyagú szerkezetből is lehetséges. A három rendelkezésre álló anyagból választhatjuk ki a számunkra szimpatikus anyagot.

Műanyag télikert

A műanyag télikertek nagyon jó hőszigetelést tesznek lehetővé, az egyszerű használat mellett elegáns és modern külsővel rendelkeznek, barátságos áruknak köszönhetően pedig sok ember számára elérhetőek. Az üreges kialakítású, PVC-ből előállított profilok a bennük található légkamrák segítségével alacsony tömegű, valamint jó hőszigetelésű szerkezet építését teszi lehetővé.

Anyaguk ellenálló a ráhulló csapadékkal, párával, valamint az erős UV sugárzással szemben, festést és gondozást pedig nem igényel a felületük. Gyártásuk fehér színben történik, de színes vagy fahatású fóliával, valamint festéssel változatosabb külső is elérhető.

Terasz beépítése hőszigetelt üveggel

Terasz beépítése hőszigetelt üveggel

Terasz beépítése fa elemekből

A fa télikertek az alapanyaguk összes előnyös tulajdonságát magukban hordozzák. A megfelelő fajtájú fa felhasználásával természetes szépségű, egyedi mintázattal ellátott szerkezet építhető. A borovi fenyő, mivel kiválóan alkalmas a külső használatra, gyakran használt anyagnak számít a télikertek, terasz beépítések során.

A borovi fenyő tartós és ellenálló, könnyen megmunkálható, emellett látványos felület jellemzi őket, így a természetes alapanyagok kedvelőinek ajánlottak. Felületük védelme érdekében festékkel vagy lazúrral történő kezelést kapnak a gyártás során, mely védelmet fenntartva, néhány évente megújítva hosszú ideig megőrzik előnyös külsejüket, állagukat.

Alumínium télikert a teraszon

Az alumínium télikert egy szinte elnyűhetetlen, intenzív használatnak is ellenálló, luxust sugárzó szerkezet, mely minden igényt könnyűszerrel kielégít. A mechanikai tulajdonságainak köszönhetően az alumínium télikertek alacsony tömegűek, korrózióval szemben védettet melyek felületét a szinterezésnek köszönhetően csak sérülések esetén szükséges újrafesteni.

A műanyag vagy fa télikertekkel szemben az alumínium télikertek szinte bármilyen színnel elláthatóak, ezért könnyen beleilleszthetők bármilyen környezetbe.

Terasz beépítése hőszigetelt üveggel – Hőszigetelés

Mivel a terasz beépítése hőszigetelt üveggel és szerkezettel történik, a helységben hatékony szigetelés alakul ki. Az alumínium, fa, illetve a műanyag profilok kialakításuknak köszönhetően a hőszigetelés mellett nagyon jó hangszigetelést is biztosítanak az építmény számára.

A beépített terasz a hőszigetelt elemeknek köszönhetően nemcsak hasznosítja az üvegfelületeket érő napfényt, hanem gazdaságosan fűthető is, így akár télen is biztosíthatjuk a kellemes hőmérsékletet, komolyabb hőenergia ráfordítása nélkül is.

A hőszigetelt üvegezés 2 db 4 milliméter vastag üveglapból áll, melyek közt egy 16 milliméteres, védőgázzal töltött légrés van kialakítva. A rossz hővezetésű védőgáz, valamint a dupla üvegréteg megakadályozza az üvegfelületek áthűlését, melegen tartva ezzel az épületet.

Terasz beépítése hőszigetelt üveggel – Miért előnyös a terasz beépítése

A terasz beépítése hőszigetelt üveggel lehetővé teszi, hogy az időjárásnak állandó jelleggel kitett teraszhelység helyére egy széltől, esőtől és hidegtől védett épületet kapjunk. Az ezzel nyert helységet szinte bármilyen célra használhatjuk, vagy akár közös légteret is kialakíthatunk a nappali helységünkkel, akár jelentősen megnövelve ezzel a helység méretét.

A teraszon eltöltött időt, családi programokat egy hirtelen jött eső, valamint időjárás romlás könnyedén elronthatja, de a terasz beépítésével bármilyen időjárási viszonyok közt használható a teraszunk. A bútoraink, személyes tárgyaink, valamint itt elhelyezett növényeinknek ideális, védett helyet ad, télen és nyáron egyaránt.

A télikert építés a teraszon is lehetséges, amennyiben a terasz mérete is kialakítása lehetető teszi. A művelet elvégzésével a terasz kiküszöbölhető a terasz egyik legnagyobb hátránya, ami az időjárástól teszi függővé az ott tartózkodás idejét és kényelmét. A télikert építésnek köszönhetően során a terasz által nyújtott lehetőségek akár az egész évben rendelkezésünkre állnak, akár még a téli időszakban is.

Télikert építés a teraszon

Télikert építés a teraszon

Miért érdemes a teraszon kialakítani a télikertet?

A teraszon eltöltött idő lehetőséget nyújt számunkra, hogy otthonunk elhagyása nélkül, néhány lépés megtételével élvezzük a természet közelségét, megfelelő időjárás esetén. A télikert építés a teraszon lehetővé teszi számunkra, hogy az időjárástól függetlenül kiülhessünk ide akár hosszabb időre is. A télikert zárt kialakítása, megvédi az itt tartózkodókat az esőtől és a széltől, így ha az időjárás hirtelen romlik meg, akkor se kell megszakítanunk a programunkat.

A teraszon kialakított télikert megvédi az itt elhelyezett növényeinket, használati tárgyainkat, vagy bútorainkat. Így akár elektromos készülékeket is nyugodtan tárolhatunk bennük, legyen szó Tv-ről, rádióról. A zárt térnek köszönhetően a terasz területe akár egész évben használható. Az itt tárolt szobanövényeink számára több mint elegendő természetes fény, valamint megfelelő védelem áll rendelkezésükre.

Terasz beépítés, télikert építés előnyei

A télikert építés a teraszon végrehajtva számos előnnyel ruházza fel otthonunkat. A terasz, amit csak általában nyáron használunk, a beépítést követően nem csak védelmet nyújt az itt tárolt tárgyaink számára, hanem egy újabb helységgel gazdagítja otthonunkat.

A terasz beépítésével nyert területen kialakíthatunk egy dolgozó szobát, mely kiváló környezetet teremt az otthoni munkára. Étkezőként kialakítva pedig egy hangulatos helyet kapunk, ahol összegyűlhet a család és a barátok.

A beépítés során lehetőségünk van a nappalival közös légterű télikert építésére is. Ennek segítségével nem csupán megnöveljük a nappali helységünk méreteit, de a nagyméretű üvegtábláknak köszönhetően a természetes megvilágítást is megnövelhetjük. Az üvegfelületeken keresztül szabad kilátás nyílhat a kertre vagy az udvarra, még kellemesebbé téve a helységben tartózkodást.

A télikertek szerkezete, valamint a további felhasznált alapanyagok kiváló hőszigetelési tulajdonsággal rendelkeznek. Így a nappali helység fűtése csak a helység mérete miatt igényelhet többletenergiát. Amellett, hogy nem kell aggódnunk az épület kihűlésétől, a beérkező napfény a téli időszakban az üvegházhatást hasznosítva akár melegítheti is a helységet.

A télikert, beépített terasz kialakítása és alapanyaga

A télikert építése műanyag, fa, valamint alumínium felhasználásával is történhet, melyek a nyílászáró gyártás mellett a télikertek építésére is kiválóan alkalmasak. A télikert szinte teljes felületét alkotó üvegtáblák hőszigetelt üvegből készülnek, melyek kiváló hang és hőszigeteléssel látják el az épületet.

Műanyag télikertek

A műanyag télikertek profilja üreges kialakításának köszönhetően nem csak egy könnyű szerkezet létrehozását teszi lehetővé. Hanem a légkamrákban található levegőt használja a hőszigetelés javítására. A műanyag télikert gondozása, tisztán tartása egyszerű, emellett nem kell újrafesteni sem. A könnyű használat mellett a barátságos áruk is hozzájárul a népszerűségükhöz.

Fa télikertek

A fa télikertek a természetessége vitathatatlan, festett vagy lazúrral kezelt felületük egyaránt vonzóvá teszik a helység megjelenését. A rétegragasztott, hossztoldott borovi fenyőből megépített szerkezet a szép külső mellett tartós is. A borovi fenyő tartósságát a gyártás során alkalmazott felületkezeléssel még tovább javíthatjuk, 7-8 évente újrafestve pedig hosszú időn át megőrizhetjük állagukat.

Alumínium télikertek

Az alumínium télikertek ugyan drágábbak a társaiknál, ám cserébe egy szinte elnyűhetetlen szerkezet kapunk. Az alumínium szerkezet nem rozsdásodik, nem dobja le idővel a felületén található festéket, tartós és nem vetemedik, exkluzív megjelenése pedig bármilyen környezetben jól mutat.

Télikert építés a teraszon – A télikert nyílászárói

A télikert, hasonlóan az otthonunk többi helységéhez, rendszeres szellőztetést igényel az egészségünk megőrzése érdekében. Amennyiben a teraszon kialakított télikert a nappalival nem közös légtérrel rendelkezik, legalább két nyílászáró használata szükséges. A két nyitható üvegfelület segítségével hatékonyan szellőztethetünk, de igény esetén akár az összes üveg elkészíthető nyílászáróként.

A télikert külső árnyékolása segítségével megelőzhető, hogy télikertünk túlmelegedjen a nyári napokon, kellemetlenné téve az ott létet. A télikertek olyan építmények, melyek az épülettel egybeépítve, vagy pedig külön álló épületként is előfordulnak. A felépítésük egy fából, műanyagból, illetve alumíniumból készült vázból, különböző anyagú tetőszerkezetből áll, oldalait és tetejét szinte teljes mértékben üvegfelület borítja. A nagy mennyiségű üvegfelület kellemes közérzetet és kilátást biztosít, véd minket a széltől és a hidegtől, ám az erős napsütés hatására könnyen túl is melegítheti a helységet.

Miért van szükség a télikert árnyékolására?

A télikert üvegezése hőszigetelt üvegtáblákból áll, melyek a hideg évszakokban a nap energiáját az üvegházhatás kialakításával hasznosítják, kellemes légkört biztosítva a helység számára. Ennek köszönhetően akár a téli hónapokban is kiülhetünk egy kávé vagy tea idejére, anélkül hogy fáznánk.

A nyári időszakban a hőszigetelt üvegezés hasonlóan viselkedik, ám az erős és folyamatos napsütés által keletkezett üvegházhatás sokkal erőteljesebb. Ennek hatására akár néhány óra leforgása alatt jelentősen megemelkedhet a télikert belsejében található hőmérséklet. A kialakult hőség hamar kellemetlenné válhat az itt tartózkodók számára, így a télikert elveszítheti a legfőbb funkcióját.

A télikert túlmelegedését néhány egyszerű módszerrel, illetve eszközzel könnyedén megelőzhetjük, biztosítva a megfelelő hőmérsékletet. A rendszeres szellőztetés segítségével biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségű friss levegőt, ám a probléma teljes megoldásához különböző árnyékoló eszközöket kell bevetni. Az árnyékolás segítségével szabályozhatjuk, illetve akár minimálisra is csökkenthetjük a helységbe jutó napfény erejét, amely a túlmelegedést okozna.

Télikert külső és belső árnyékolása – árnyékolók fajtái

Az árnyékoló eszközök a felhasználási helyük szerint két fő csoportra oszthatóak, az épületek külső oldalán felszerelt eszközük külső árnyékolóknak, a télikert belső területén belső árnyékoló eszközök biztosítják a védelmet.

Télikert árnyékolás belső árnyékoló eszközökkel

A belső árnyékoló eszközök a télikertek belsejében kerülnek felszerelésre. Ebbe a csoportba tartoznak a szalagfüggönyök, roletták, valamint a reluxák. Használatukkal könnyen és erőfeszítésektől mentesen szabályozhatjuk a bejutó napfény mennyiségét, ezzel gátolva meg, hogy a helységben túl magas hőmérséklete alakuljon ki.

Télikert árnyékolás külső árnyékoló eszközök használatával

A télikert árnyékolását a leghatékonyabban külső árnyékoló eszközökkel oldhatjuk meg. Mivel ezek kívül kerülnek felszerelésre, így már azelőtt képesek eltéríteni a napsugarakat, mielőtt elérnék az üveg felületét. Ellentétben a belső árnyékoló eszközökkel. A külső árnyékolók közül a legnépszerűbbek a textilből vagy ponyvából készült napellenzők, valamint a különböző anyagú redőnyök.

Redőnyök

A redőnyök kiváló árnyékoló eszközök, melyek segítségével néhány mozdulattal szabályozhatjuk, vagy pedig akár teljesen ki is zárhatjuk a napsugarakat a télikert belső teréből. A redőnyök lamellái már azelőtt útját állják a napfénynek, mielőtt elérik az üvegtáblákat, így az üvegházhatás hatása minimálisra csökkenthető.

A télikertre felszerelt redőnyök fix, illetve mobil szúnyoghálóval is felszerelhetőek, így a szellőztetések során nem kell aggódnunk amiatt a legyek, szúnyogok és egyéb kellemetlen élőlények jutnak be a télikertünkbe. A télikerteknél felszerelt redőnyök készülhetnek műanyagból, illetve alumíniumból is, utóbbi akár távirányító segítségével is működtethető.