Egy télikert építésével otthonunk egy sokoldalúan használható helységgel gyarapszik, mely különleges hangulatot biztosíthat az ott tartózkodók számára. A télikert többféle kivitelben készülhet, az épülettel egybekötött télikert mellett a terasz beépítésével, valamint az épülettől különálló építményként is kialakíthatóak. A télikertek régen kizárólag az időjárásra érzékeny növényeknek szolgált menedékül, napjainkban azonban már a lakóterünk megnövelésére is használhatóak. Mivel részét képezik az épületnek, így fontos hogy az építéskor figyelembe legyenek véve a télikertek épületfizikai követelményei.

Ide kattintva kérjen télikert helyszíni felmérést!

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a télikert építése során?

Az épülettel egybekötött télikertek első ránézésre nem sokban különböznek egy egyszerű növényháztól, ám kialakításukban számos fontos eltérés található. Azonban ezek az épületek szerves részét képezik, fontos hogy az alábbi feltételeknek megfeleljenek.

Télikertek légzárása és szélállósága

Szélállóság

Télikert szélállósága

A szélállóság és a légzárás nagyon fontos szempont az épülettel egybenyitott télikertek esetében, mivel folyamatosan ki vannak téve az időjárás hatásainak. Az épület függőleges üvegfelületeinek, tetőszerkezetének, valamint az azok tartóelemeinek megfelelően ellen kell állniuk az erős széllökéseknek is.

A télikert szélállósága a szerkezet stabilitása mellett azért is felelős, hogy a szél szívó vagy nyomó hatására a belső terület valamint a külső környezet közti légáramlás ne legyen több a megengedett mértékűnél. Ez különösen fontos szempont a télikert fűtésével kapcsolatban, mivel nagymértékben rontaná a fűtés hatásfokát, ha a szél hatására képződő huzat kivezetné a belső tér meleg levegőjét.

A télikertek légzárását a beépített üvegfelületek, valamint nyitható ablakok, ajtók biztosítják. A megfelelő hatásfok érdekében hőszigetelt üvegezéssel, valamint gumitömítéssel rendelkező nyílászárók kerülnek beépítésre.

A télikert vízzárása

Esőállóság

Esőállóság

Az épülethez toldott télikertek vízállósága az épület beázását hivatott megelőzni. A nagy mennyiségű, vagy hirtelen érkező eső nagy károkat okozhat a télikert szerkezetében, valamint az itt elhelyezett bútorainkban, eszközeinkben. Az épületbe bejutó csapadék a fa télikertek esetében a szerkezet korhadását, a fém elemek korrózióját teszi lehetővé, emellett a levegő páratartalmának növekedése vízlecsapódást, valamint penészedést is okozhat. A télikertek vízzárása a szerkezetekhez használt megfelelő tömítésekkel, valamint párakicsapódást elvezető csatornák biztosítják.

A télikert hőszigetelése

A helység belső terének fűtésével kellemes hőmérséklet biztosítható az őszi-téli hónapokban is. A télikertek hőszigetelésében a szerkezet kialakítása mellett kiemelten fontos szerepet tölt be a hőszigetelt üvegezés, valamint a nyílászárók és a keretek közti tömítőgumi használata. A télikert hatékony hőszigetelésének köszönhetően a helység hőmérséklete gazdaságosan tartható, ami nagyon fontos amennyiben a télikert belső tere az épületében egy légtérben található.

Hangszigetelés

A hangszigetelés elsősorban a bent tartózkodók kényelmét szolgálja, legfőképpen akkor, ha huzamosabb időt töltenek a helységben. Segítségükkel kizárhatjuk a kintről érkező zavaró hangokat, vagy a forgalom zaját. A télikertek hangszigetelését az építéskor használt két vagy három rétegű hőszigetelt üvegezés biztosítja.

Szellőzés

Otthonunk többi helységéhez hasonlóan a télikerteknél is fontos a megfelelő szellőztetés. A friss levegő nem csak jó hatással van a közérzetünkre, de az egészségünkhöz is szükséges. Az elhasznált, vagy magas páratartalmú levegő nem csak ránk van rossz hatással, hanem a helység penészedését is elősegítheti. A télikertek szellőztetését a beépített nyílászárók segítségével végezhetjük el, ehhez elegendő, ha két három nyitható üvegfelületet helyezünk el az épületben.

Ide kattintva kérjen télikert helyszíni felmérést!

Télikert árnyékolása

A télikert árnyékolása a bejutó fény mennyiségének szabályozása mellett az épület túlmelegedése is hatékony védelmet nyújt. A télikert felületét a tájolásától függően akár hosszú órákon át is érheti a napfény, ami könnyedén túlmelegítheti a helységet. Ennek következményeképpen az ide helyezett növényeink tönkremehetnek, valamint az emberek számára is kellemetlenné válhat az itt eltöltött idő.

A télikert árnyékolására többféle eszköz is rendelkezésünkre áll, legyen szó belső, illetve külső árnyékoló eszközökről. A télikertek belső árnyékolásához nagyszerű megoldást biztosíthatnak a reluxák és sötétítők felszerelése.

A külső árnyékoló eszközök segítségével a napsugarakat még az üvegfelület érintése előtt eltéríthetjük, így még hatékonyabban akadályozhatjuk meg a télikert túlmelegedését. Ehhez különböző anyagú redőnyöket, a tetőszerkezetek esetében pedig árnyékoló szöveteket vagy ponyvákat használhatunk.

Télikert kapcsolat

Profixig Team Kft.

Télikert bemutatótermünk címe: Budapest, IX.kerület, Márton u 35B Előzetes bejelentkezés a bemutatóterembe az alábbi telefonszámon lehetséges: Tel:+36(20)5130668 Szikszó, Miskolci út 46 E-mail: [email protected] Bankszámlaszám: 10403002-50526585-75491002 Adószám: 23381098-2-05
Termékeink
 • előtető
 • nyitott terasz
 • medencefedés
 • teraszbeépítés, terasz építés
 • függönyfal
 • üvegház
 • teraszok készítése fából
 • kocsibeálló
 • redőny
 • fa télikert
 • télikert árnyékolás
 • reluxa