A télikert bármilyen családi ház kiváló kiegészítője lehet, főként a sokoldalú felhasználása miatt. A régebbi télikertek feladata kizárólag az időjárásra érzékeny növények védelmére és tárolására szolgált, ezt a luxust pedig a csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. A mai modern télikertek ezzel szemben számos feladatra alkalmasak, akár külön épületként, akár otthonunk kibővítéseként. Elkészítésük a megszokott fa mellett műanyag, valamint alumínium télikertek építését is lehetővé teszi. Ezek közül a fa szerkezetű télikert a leggyakoribb, elsősorban a természetes külsejének köszönhetően.

Fa szerkezetű télikert típusai

A télikerteknek több típusa is létezik, így kialakítása során több lehetőségünk is van kiválasztani a számunkra, valamint az ingatlanunk számára megfelelőt. A modern télikertek a legnagyobb számban közvetlenül az épület mellé kerülnek elhelyezésre, sok esetben egy ajtó vezet a nappaliból a télikertbe. Ezek általában egy meglévő terasz átalakításával, beépítésével készülnek, így méretben is ahhoz igazodnak. Amennyiben a meglévő terasz fekvése vagy mérete nem ideális, abban az esetben külön alap építésével nagyobb méretű télikert is építhető a ház ideális pontja mellé. A télikertek egyik falát ezekben az esetekben az épület biztosítja, de akár nappalival közös légterű télikert is kialakítható

Léteznek különálló télikertek is, melyek önálló épületként látják el feladatukat. Ezeknél az épületeknél mind a négy oldalt a télikert anyaga alkotja, mivel nincs hozzáépítve egy másik épülethez. A különálló télikertek egyik előnye, hogy szinte bármilyen méretű, formájú vagy tájolású szerkezetet építhetünk, nem kell igazodni a lakóépülethez. Kiváló választás lehet például az udvaron elhelyezett jacuzzink vagy medencék köré építve, melyek használatára kevésbé lesz majd hatással az időjárás.

Fa szerkezetű télikert alapanyaga

A télikertek építéséhez többféle alapanyag is használható, de a legtermészetesebb hatás a fa szerkezetű télikert építésével érhető el. A tartósság és a masszív felépítés kiemelten fontos, így olyan faanyagot kell választani, melyek tartósan ellenállnak az időjárás hatásaival szemben. A borovi fenyő az épület szerkezetéhez ideális választás lehet, mivel kültéri és beltéri szerkezetek számára egyaránt kiváló választás.

Télikert szerkezetéhez használt alapanyag

A borovi fenyő sokoldalúan felhasználható, könnyen megmunkálható, valamint az időjárás hatásaival szemben ellenálló fafajta. A bútorgyártástól kezdve a vasúti talpfákig, valamint más kültéri épületek esetében is gyakran használt fajtának számít. Mivel a télikert szerkezete és felülete folyamatosan ki lesz téve az időjárásnak, így nagyon fontos a megfelelő alapanyag, valamint a felületek védelme.

A borovi fenyő ellenálló képessége a megfelelő felületkezeléssel még tovább növelhető. A felületek védelmével, festésével megóvhatjuk a felületük és szerkezetük épségét, így akár több évtizeden át tartó szerkezetet kapunk. A borovi fenyőből készült szerkezeti elemek mellett természetes a télikert elengedhetetlen részét képezi a megfelelő üvegezés is.

Üvegezés

A télikertek egyedi hangulatát a nagyméretű üvegtáblák adják meg, melyek egyszerre engedik látni a környezetet, valamint meg is védik a bent tartózkodókat. A télikertek esetében a hőszigetelés kiemelt fontosságú, ezért általában a rossz időjárás ellenére is kellemes idő van odabent. A hatékony hőszigetelésnek köszönhetően egy télikert belsejében akár fűtést is kialakíthatunk, ez pedig gazdaságosan használható.

Egy időjárástól védett, megfelelő hőszigetelésű és fűtött helység, melyet nagyméretű üvegtáblák alkotnak, kiváló helyet biztosíthat szinte bármilyen tevékenységhez. A télikertek üvegezését hőszigetelt üvegtáblák biztosítják. A kétrétegű, gázzal töltött üvegezés hatékony hő és hangszigetelést biztosít a fa szerkezetű télikert számára.

Nyílászárók

A télikertek esetében a lakóépülethez hasonlóan szükség van megfelelően elhelyezett nyílászárókra a hatékony működéshez. A jó szellőztethetőséghez legalább két nyílászáró szükséges, melyekből az egyik akár a télikert bejárati ajtója is lehet. A télikert építése során lehetőségünk van akár az összes üvegfelület nyitható kialakítására is, amennyiben igény van rá, ám általában két-három nyitható ablak vagy ajtó tökéletes szellőzést biztosít a helység számára.

Télikert kapcsolat

Profixig Team Kft.

Télikert bemutatótermünk címe: Budapest, IX.kerület, Márton u 35B Előzetes bejelentkezés a bemutatóterembe az alábbi telefonszámon lehetséges: Tel:+36(20)5130668 Szikszó, Miskolci út 46 E-mail: [email protected] Bankszámlaszám: 10403002-50526585-75491002 Adószám: 23381098-2-05
Termékeink
 • előtető
 • nyitott terasz
 • medencefedés
 • teraszbeépítés, terasz építés
 • függönyfal
 • üvegház
 • teraszok készítése fából
 • kocsibeálló
 • redőny
 • fa télikert
 • télikert árnyékolás
 • reluxa